09 Ianuarie 2017
11067 accesări
0 comentarii

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) este de-a dreptul sufocat de pacienţi. La Pediatrie nu s-au mai făcut externări de câteva zile, iar mamele stau chiar şi cu câte doi copii într-un singur pat, la Neurologie s-au adus paturi suplimentare în saloane pentru a putea face faţă numărului mare de bolnavi. În plus, aşa cum era de aşteptat, la Ortopedie este deja plin de constănţeni care şi-au rupt mâinile sau picioarele pe gheaţă.

Vremea de afară a făcut ravagii. Spitalul este supraaglomerat de pacienţi de toate vârstele şi toate bolile posibile, dar la acest moment predomină afecţiunile respiratorii, virozele, atacurile ce-rebrale şi bineînţeles fracturile, care sunt la ordinea zilei. Desigur, din peisaj nu pot lipsi veşnicii „clienţi”, oamenii străzii, care odată cu răcirea vremii ajung cu zecile la spital. La Neurologie, majoritatea persoanelor internate suferă de accidente vasculare cerebrale. Din lipsa spaţiului, în mai multe saloane au fost aduse paturi suplimentare.

„Ne descurcăm foarte greu, pentru că avem mai mulţi pacienţi decât numărul de paturi disponibil şi avem şi două saloane în reparaţii generale, de care nu ne putem folosi absolut deloc. Problema este, însă, că avem pe secţie foarte multe cazuri sociale care nu au unde să stea. Aceste persoane nu au nicio boală acută, problemele lor s-ar rezolva cu o simplă aspirină pe zi, dar nu au unde locui şi, pe o astfel de vreme, nu-i putem lăsa pe stradă. Totuşi, din cauza lor, nu putem prelua alte cazuri din UPU şi asta este grav”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful secţiei Neurologie, dr. Anca Hâncu. Din păcate, situaţia nu este singulară.

Peste 100 de copii, înghesuiţi pe 75 de locuri

La Pediatrie, copilaşii stau chiar şi câte doi în pat cu mamele lor, lipsa spaţiului fiind şi aici o reală problemă. Mai grav, aici nu s-au mai putut face externări de câteva zile, din cauza vremii de afară, mulţi copii internaţi fiind din judeţ.

„În prezent, avem pe secţie 112 copii, pe 75 de paturi, plus 25 de mame. Mămicile care au doi copii stau cu amândoi în pat, pentru că altă soluţie nu există. Ca de obicei, avem şi cazuri sociale, micuţi care nu au medic de familie sau centre de permanenţă în zonele din care provin, aşa că toţi ajung la spital. Spre exemplu, la ora actuală, avem internat un băieţel de zece ani cu diabet, de la un centru de plasament din Tulcea. Acolo, personalul a învăţat cum să-i administreze şi cum să aibă grijă de el etc.”, a declarat, la rândul său, medicul şef al secţiei Pediatrie, dr. Cristina Mihai. La acest moment, a precizat specialistul, predomină afecţiu-nile respiratorii, care de obicei sunt virale, dar la copiii mici se pot complica şi cu infecţii bacteriene.

Şi secţia de Ortopedie este plină de bolnavi. În week-end s-au internat foarte multe fracturi, toate cauzate de gheaţă. Desigur, în Urgenţă au fost rezolvate şi alte cazuri, persoane care au aluncat pe gheaţă, dar care nu au necesitat internare. Constănţenii şi-au rupt gleznele, gambele, rotulele, mâinille şi multe altele. Cadrele medicale sunt convinse că în momentul în care drumurile vor deveni practicabile, vor fi sufocaţi de oameni care cad pe gheaţă. Acum, pe secţie au fost internaţi bolnavi din Constanţa, Cernavodă şi Medgidia.

„Aşa se întâmplă în toată ţara după ce ninge. Fracturile apar mereu la câteva zile, după ce se formează poleiul. Unii dintre ei au chiar fracturi femurale, care necesită intervenţii chirurgicale şi în cazul cărora este nevoie de câteva luni pentru recuperare. În general, persoanele vârstnice sunt cele mai afectate, dar avem pacienţi cu fracturi care vin la noi direct de pe pârtia de schi”, a declarat şeful secţiei Ortopedie, dr. Alexandru Şerban.

Taguri articol: stiri medicale neurologie ortopedie pediatrie personal fracturi mămici viroze infecţii cernavodă saj bolnavi scju vremea

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU