fondcentrureabilitare37-1370444014

fondcentrureabilitare37-1370444014

poza mansarda 3

poza mansarda 3

poza mansarda 4

poza mansarda 4

scara acces 3

scara acces 3

sanatoriu tbc palazu_Alex I (3)

sanatoriu tbc palazu_Alex I (3)
06 Iunie 2013
3240 accesări
0 comentarii

De fapt, nu atât Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa (cunoscut şi ca Spitalul TBC) are nevoie de sprijinul nostru, cât bolnavii cu afecţiuni pulmonare. Oferindu-le doar câteva clipe din viaţa noastră, fără să ne coste nimic, putem să le dăm speranţa unei vieţi mai bune.

Primirea unui diagnostic precum bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) sau astm presupune tratament şi vizite la doctori pentru toată viaţa; dar, mai mult decât atât, înseamnă greutăţi în respiraţie, episoade de tuse epuizante, imposibilitatea de a mai depune efort, retragerea, încet-încet, din viaţa socială. Un bolnav de BPOC, de exemplu, ajunge să-şi cunoască mai bine vecinii din salonul de spital decât pe multe dintre rude. Pentru aceşti pacienţi, ca şi pentru cei care suferă de fibroze pulmonare, pleurezii, sechele pleurale, cifoscolioze, boli neuromusculare sau afecţiuni respiratorii corelate cu obezitatea, un Centru de Reabilitare Respiratorie ar însemna mai puţine zile de suferinţă, mai puţine zile în spital. În prezent, pacienţii din Constanţa şi din judeţele limitrofe, cei care-şi permit şi nu sunt prea în vârstă, merg pentru reabilitare respiratorie la Bucureşti, Iaşi sau Timişoara.

Primul Centru de Reabilitare Respiratorie din Sud-Est Medicii de la Spitalul TBC doresc să înfiinţeze un astfel de centru, pentru a le oferi, astfel, bolnavilor, ajutorul de care au nevoie. „Bolnavii au nevoie, după urmarea tratamentului medicamentos, de exerciţii fizice pentru întărirea musculaturii, pentru a învăţa cum să respire corect. Cu ajutorul reabilitării pulmonare le creşte capacitatea funcţională, calitatea vieţii şi nu se vor întoarce în spital după o perioadă scurtă de timp, cum se întâmplă, în multe cazuri, în prezent”, ne-a explicat dr. Elena Danteş, director medical al spitalului. „Anual, în spital sunt evaluaţi şi trataţi peste 3.000 de pacienţi, iar în ambulatoriu se efectuează peste 20.000 de consultaţii. Pacienţii sunt din Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, iar mare parte dintre ei au afecţiuni pentru care au nevoie de reabilitarea respiratorie. Prin proiectul realizat ne-am propus realizarea PRIMULUI CENTRU DE REABILITARE RESPIRATORIE din Sud - Estul României. Concret, este nevoie de compartimentarea mansardei Secţiei Pneumologie II Adulţi, unde există un spaţiu generos care se pretează organizării unui serviciu de reabilitare pulmonară, cu specialişti în recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie, cu un cabinet de kinetoterapie, şi pentru dotarea cu instalaţii sanitare, electrice şi termice etc”, a continuat medicul specialist.

Pentru punerea în aplicare a planului, este nevoie însă şi de finanţare, mai precis de 100.000 de lei; medicii sunt hotărâţi să nu mai aştepte până când mai marii din sistemul sanitar vor avea fondurile necesare (cine ştie când se va întâmpla asta!) şi au căutat soluţii pentru obţinerea lor. Drept pentru care, la începutul acestei săptămâni au depus proiectul în cadrul programului „Împreună pentru fiecare”, derulat de Rompetrol. Pentru a obţine banii, au nevoie însă de sprijinul nostru. Au nevoie ca proiectul să fie cel mai votat de către membrii comunităţii.

Donaţi un vot Neajunsurile din sistemul sanitar sunt cunoscute de toată lumea. E drept că nu putem schimba tot, dar putem să începem de undeva. Oferind puţin din timpul nostru putem să punem umărul la realizarea primului Centru de Reabilitare Respiratorie din Dobrogea! Tot ce trebuie să faceţi este să accesaţi pagina web www.impreunapentrufiecare.ro, să vă creaţi un cont şi să votaţi proiectul „Primul Centru de Reabilitare Respiratorie din Dobrogea”, responsabil dr. Erdin Borgazi (managerul spitalului). Votarea se va încheia pe 23 iunie, iar până atunci puteţi să votaţi o dată pe zi.

Vara uşilor deschise De asemenea, rugămintea cadrelor medicale este să acordaţi câte un vot zilnic şi pentru proiectul „Vara uşilor deschise”, prin care se doreşte obţinerea de fonduri pentru schimbarea uşilor de la saloane. „Ne pro-punem achiziţionarea a 42 de uşi, pentru secţiile de adulţi. Uşile existente sunt într-o avansată stare de degradare din cauza vechimii, fiind neschimbate de 20 de ani”, a precizat dr. Erdin Borgazi.
Taguri articol: important palazu mare spitalul TBC

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN