05 Ianuarie 2017
3371 accesări
0 comentarii

Nefrita sau pielonefrita este o boală inflamatorie a unui rinichi sau chiar a ambilor rinichi şi este provocată de o infecţie sau de o malformaţie a căilor excretorii. De cele mai multe ori, însă, boala nu afectează decât un singur rinichi şi se manifestă prindureri lombare puternice, însoţite de frisoane şi stări febrile.

În privinţa pielonefritelor cronice, acestea apar ca urmare a unor infecţii urinare recidivante, provocate, în general, de anomaliile congenitale sau dobândite ale căilor excretorii, care favorizează sau stânjenesc scurgerea urinei.

„Nefrita presupune un proces inflamator şi poate apărea din mai multe motive. În primul rând, boala poate fi cauzată de micro-organisme, în special bacterii, dar pot exista şi nefrite cauzate de viruşi sau pur şi simplu nefrite toxice. Oricum, nefrita este o afecţiune gravă.

Spre exemplu, vârstnicii care urmează tratamente pentru reumatism se pot confrunta cu complicaţii ale bolii, aici fiind vorba despre nefrita medicamentoasă. Desigur, este clar că şi evoluţia bolii poate fi diferită. Aici, putem vorbi despre nefrite interstiţiale, pielonefrite care pot apărea atât la copii, adulţi, cât şi bătrâni”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful secţiei de Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Bogdan Câmpineanu.

De precizat că nefritele interstiţiale acute sunt legate de absorbţia unor toxine sau sunt provocate de reacţii alergice, mai ales din cauza unor anumite medicamente. Cu o apariţie bruscă, acestea se manifestă, în general, printr-o insuficienţă renală acută.

Nefritele interstiţiale cronice, însă, sunt provocate mai ales de afecţiuni metabolice sau de acumularea în rinichi a unor substanţe toxice. Leziunile pe care le antrenează sunt ireversibile şi riscă să sfârşească printr-o insuficienţă renală cronică,ce necesită o epurare a sângelui prin hemodializă pe viaţă, chiar ogrefă de rinichi.

Cum poate fi depistată boala

În funcţie de agentul cauzal, şi evoluţia bolii este diferită. Primul lucru important este ca persoana suferindă să-şi dea seama că ceva nu este în regulă cu organismul ei.

„La început, apar frisoanele, febra, o stare alterată de sănătate, apoi urinarea frecventă, jena la momentul micţiunii, durerea. Toate acestea sunt semne care ar trebui să atragă atenţia şi în mod evident să trimită bolnavul la medic. Trebuie menţionat că formele uşoare pot fi tratate şi ambulatoriu, dar formele care depăşesc o evoluţie comună şi care nu cedează după trei zile de tratament cu antibiotic trebuie urmărite cu mai mare atenţie şi spitalizate”, a explicat specialistul.

Referitor la tratament, acesta este complex şi presupune reducerea procesului inflamator, dar lucrurile pot lua şi întorsături proaste şi se poate ajunge la dializă. Tocmai de aceea, dr. Câmpineanu sfătuieşte populaţia să se hidrateze cât mai bine şi să urmeze recomandările medicilor.

„Există situaţii în care rinichiul nu mai funcţionează la parametri optimi şi atunci se impune un regim care să nu supra-solicite funcţia renală, mai puţin bogat în proteine şi evitarea efortului fizic, a umezelii etc.”, a precizat specialistul.

Taguri articol: stiri medicale rinichi dializa boala medic medicamente durere

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU