12 Septembrie 2023
158 accesări
0 comentarii

De foarte multe ori, viitoarele mămici se întreabă dacă pot consuma alcool pe perioada celor nouă luni de sarcină. Consumul de alcool în timpul sarcinii este un subiect foarte controversat printre specialiști, iar majoritatea medicilor ginecologi sunt de părere că alcoolul trebuie exclus total. Institutul pentru Sănătate din Marea Britanie are următoarele recomandări în acest sens: în primele trei luni de sarcină, alcoolul trebuie evitat, deoarece poate crește riscul avortului spontan. De asemenea, dacă gravida dorește să consume alcool în ultimele două trimestre de sarcină, cantitatea trebuie limitată şi nu trebuie depășite următoarele doze: 25 ml de tărie/ 80 ml de vin/200 ml de bere și nu mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână. Medicii sunt de părere că nişte cantități mici de alcool, consumate ocazional (a se vedea valorile enumerate mai sus) nu pun, în general, probleme pentru făt, în schimb starea de ebrietate este total interzisă în timpul sarcinii.

Ca urmare, cea mai precaută alegere este excluderea alcoolului cu totul, dacă se dorește înlăturarea oricăror riscuri pentru sarcină. Specialiştii Academiei Americane de Pediatrie (AAP) subliniază că nu există o cantitate sigură de alcool care poată fi consumată pe durata sarcinii, câtă vreme cazurile numeroase de probleme asociate vorbesc de la sine. De asemenea, Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii are o poziție oficială fermă și anume: alcoolul este toxic pentru făt și prin urmare, trebuie exclus pe durata sarcinii, indiferent de cantitate sau tip.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU