19 Decembrie 2023
43 accesări
0 comentarii

Efectele nocive ale statului pe scaun pot fi combătute cu ușurință, sunt de părere specialiștii. Dacă lucrați mult așezat, ridicarea de pe scaun la fiecare jumătate de oră poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și a sănătății generale, arată unii cercetători. Aceștia susțin că mișcarea este esențială pentru toți oamenii, de toate vârstele, sănătoși sau bolnavi.

Dacă o persoană sănătoasă poate practica aproape orice formă de mișcare, o persoană bolnavă trebuie să ceară sfatul medicului legat de ce fel de activitate fizică poate desfășura în siguranță; dar, de cele mai multe ori, există câte un fel de mișcare potrivită pentru aproape oricine.

Munca de birou, însă, sau orice alt job care implică statul pe scaun pentru mai multe ore la rând, poate veni cu neplăceri pentru sănătate. Potrivit dr. Mădălina Crăciun, fiecare oră petrecută stând pe scaun sau întins pe canapea crește riscul de sindrom metabolic și diabet de tip 2, avertizează oamenii de știință. Totuși, câteva minute de mișcare strecurate în timpul acelor ore sedentare pot fi o modalitate ușoară de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și de a reduce riscul de a dezvolta sindrom metabolic, adică un grup de afecțiuni care pot duce la boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.

Întreruperea momentelor de sedentarism de-a lungul zilei are beneficii metabolice, de aceea este indicat să nu stați așezați toată ziua, ci să vă ridicați și să vă mișcați cât mai des. Rezultatele unui studiu american au arătat că o intervenție fizică modestă de trei minute de mișcare la fiecare 30 de minute de stat așezat a dus la o mică îmbunătățire a zahărului din sânge și a fluctuațiilor acestuia.

Totuși, spun cercetătorii, nu s-a observat niciun impact asupra mai multor markeri pe termen lung ai sănătății metabolice, cum ar fi toleranța la glucoză. Mai multe momente de activitate care să întrerupă aceste perioade de stat așezat ar aduce beneficii mai mari.

Deși studiul nu a fost unul extins, autorii sunt de părere că rezultatele contează, deoarece arată avantajele clare ale unei doze de mișcare pe care aproape toată lumea le-ar putea atinge. Astfel, urmărirea unei doze minime eficiente de activitate fizică zilnică poate ajuta oamenii sedentari să se obișnuiască treptat să facă mai multă mișcare. Potrivit oamenilor de știință, statul așezat poate fi la fel de nociv ca fumatul sau ca mâncatul în exces.

„Dacă nu vă mișcaţi, caloriile pe care le consumaţi tind să se transforme în kilograme în plus, mușchi nefolosiți se atrofiază și fac loc grăsimii, iar riscul de sindrom metabolic și de evenimente cardiovasculare crește”, a subliniat medicul.

O recomandare este ca persoanele care au locuri de muncă unde stau mult așezate trebuie să se ridice dacă nu trei minute la 30 de minute, atunci 5-10 minute la fiecare oră. O alarmă pusă pe telefon sau o brățară de fitness poate reaminti persoanei că e timpul să se ridice și să facă puțină mișcare. Dacă știţi că aveţi tendința să nu vă dezlipiţi de scaun toată ziua cât sunteţi la birou, puneți-vă o alarmă care să vă avertizeze să vă ridicaţi la fiecare oră. Dacă nu prea aveţi loc să faceţi exerciții, plimbaţi-vă puțin pe hol, urcaţi și coborâţi niște scări, ieșiţi în curte și faceţi câțiva pași sau, pur și simplu, staţi în picioare și ridicaţi-vă pe vârfuri de mai multe ori, eventual și cu mâinile bine întinse în sus, pe lângă urechi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU