11 Aprilie 2024
98 accesări
35 comentarii

Aproximativ un sfert dintre copii au dureri de creștere. Acestea apar, de obicei, în două perioade: între 3-5 ani și apoi între 8-12 ani. Acestea sunt, de fapt, crampe care se resimt la nivelul musculaturii picioarelor şi apar de regulă după-amiaza sau seara, dar există și situații în care aceste dureri debutează noaptea și trezesc copilul din somn.

Durerile de creștere sunt comune în rândul copiilor și, de obicei, nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate. În ciuda denumirii lor, nu există nici o dovadă științifică potrivit căreia durerile de acest tip să fie asociate în vreun fel cu creșterea copilului. Cu alte cuvinte, nu sunt dovezi cum că creșterea ar fi un proces dureros. Mai degrabă, medicii suspectează că ar putea fi vorba despre dureri musculare cauzate de activitățile intense, din punct de vedere fizic, pe care le desfășoară copiii. Printre aceste activități se numără alergatul, săritul și cățăratul. Totodată, a subliniat dr. Irina Costea, şi postura incorectă a corpului poate contribui la apariția durerilor de creștere. De asemenea, statul prelungit în picioare, statul în șezut ore în șir ori adoptarea unei poziții atipice, mai ales la nivelul picioarelor, pot favoriza durerile de creștere. În acelaşi timp, şi stresul emoțional poate determina apariția durerilor de creștere. Acestea sunt, în general, asociate cu alte manifestări, precum durerile de burtă, încordarea ori tulburările de somn.

„Cert este că durerile se manifestă în mod diferit la fiecare copil în parte. De exemplu, unii copii au dureri mai intense, alții mai ușoare şi rareori durerile apar zilnic. Ele se concentrează în zona musculară, nu la nivel articular şi de cele mai multe ori, acestea apar în spatele genunchilor ori în zona gambelor. Vă puteţi da seama dacă cel mic suferă de dureri de creștere sau de altceva mai grav prin masarea picioarelor. Copilul cu dureri de creștere vă va lăsa să îi atingeţi sau să-i masaţi picioarele, însă copilul cu probleme mai grave nu vă va permite să îi atingeţi picioarele, întrucât durerile sunt foarte mari. Oricum, acestea nu cauzează nici o modificare vizibilă a membrelor și nu sunt asociate cu febră sau alte simptome de boală”, a precizat medicul.

Totuşi, dacă cel mic se plânge constant de dureri la nivelul picioarelor, este important să îl duceţi la medic, pentru un consult de specialitate. Mai departe, medicul va face anamneză, va examina picioarele și poate chiar să facă o radiografie pentru a verifica dacă există vreo fractură.

După ce va elimina alte posibile cauze ale durerii, va stabili diagnosticul de dureri de creștere și va face recomandările necesare. Printre afecțiunile pe care trebuie să le elimine medicul în stabilirea cauzei durerilor de picioare la copii se numără: artrita, infecțiile precum osteomielita sau fracturile osoase. De asemenea, următoarele remedii vă pot fi de folos, pentru ameliorarea remediilor: masarea picioarelor copilului, comprese calde aplicate pe zonele dureroase, exerciții de stretching.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

4 comentarii

miercuri, 11 decembrie
Yfgwud
Gagter ghefer

valif threaten - <a href="https://avaltiva.com/awsustiva/">order sustiva online cheap</a> sinemet 20mg canada

8 decembrie
Syncvu
Bpbkcb erdjnc

indinavir oral - <a href="https://confindin.com/emulgel/">order cheap diclofenac gel</a> diclofenac gel online order

2 decembrie
Cfnqdh
Rbrvae ijshjo

eriacta most - <a href="https://eriagra.com/asildigrah/">sildigra wand</a> forzest original

30 noiembrie
Fkdwpw
Fgbnhp uaxkyn

プレドニン の購入 - <a href="https://jpanfarap.com/">正規品プレドニン錠の正しい処方</a> アキュテイン通販おすすめ

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU