07 Noiembrie 2024
22 accesări
1 comentariu

Pe măsură ce îmbătrâniți, sistemul vostru imunitar trece printr-o serie de modificări complexe. În copilărie, de exemplu, el depinde de anticorpii materni și se dezvoltă treptat, câștigând putere odată cu acumularea memoriei imunitare. Cu toate acestea, la vârstnici, funcționalitatea imunitară scade, ceea ce poate crește vulnerabilitatea la diverse boli asociate vârstei.

Studiile arată că persoanele sănătoase de peste 60 de ani pot prezenta inflamație cronică de grad scăzut, o stare care poate influența speranța de viață și calitatea acesteia. Această inflamare, a precizat dr. Ionica Ciortan, poate fi declanșată de factori precum acumularea de proteine nefuncționale, deteriorarea barierei intestinale și dereglări în funcția celulelor T. Aceste mecanisme pot contribui la apariția unor afecțiuni precum bolile autoimune, cancerul și inflamația cronică.

„Tocmai de aceea, trebuie să ştiţi că rolul activității fizice și al stilului de viață au efecte profunde asupra sistemului imunitar. Exercițiile fizice, cum ar fi mersul pe jos pot stimula funcția imunitară în moduri care reduc riscul de infecții și inflamații. Pe de altă parte, creșterea activității fizice a fost asociată cu îmbunătățirea funcțiilor imunitare și cu scăderea susceptibilității la infecții”, a subliniat medicul.

Specialistul a adăugat că şi alimentația joacă un rol esențial în susținerea imunității. De pildă, acizii grași polinesaturați Omega-3 și probioticele contribuie la reducerea inflamației și susțin sănătatea microbiomului intestinal. Un regim bogat în acizi grasi polinesaturați și exerciții fizice regulate pot ajuta la reglarea răspunsurilor imune și la menținerea unui echilibru antiinflamator, reducând riscurile de afecțiuni inflamatorii la vârste înaintate.

Altfel spus, stilul de viață și dieta au un impact major asupra sănătății intestinale și, implicit, asupra funcției imunitare. Medicina funcțională oferă o abordare holistică pentru susținerea sistemului imunitar, ajutând la prevenirea și gestionarea bolilor legate de îmbătrânirea imună.

Potrivit nutriționiştilor, fasolea, dar și năutul, fasolea neagră sunt o opțiune excelentă pentru persoanele de peste 50 de ani. De asemenea, brânza de vacă este o variantă foarte bună. Acest aliment bogat în proteine este indicat pentru orice masă a zilei sau chiar pentru gustări”. Puteţi chiar combina brânza de vacă cu fructe pentru o combinație dulce și sărată sau amestecați-o pentru a o savura cu legume proaspete. Reţineţi! Alegeți brânza de vaci cu conținut scăzut de sodiu sau fără adaos de sare, dacă tensiunea arterială ridicată este o preocupare. Totodată, alegeți dintre frunzele verzi, spanacul, varza și chiar broccoli. În ceea priveşte fructele, toate tipurile, inclusiv căpșunile, afinele și murele, sunt pline de beneficii pentru sănătate pentru persoanele trecute de peste 50 de ani. Pe măsură ce nivelul de insulină se schimbă, fructele de pădure sunt o opțiune cu conținut scăzut de zahăr dacă doriți un tratament dulce. Ele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la atenuarea inflamației și oferă organismului proprietăți anticancerigene. În acelaşi timp, sunt bogate în fibre, ceea ce le face o alegere extraordinară pentru cei care au probleme cu glicemia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

11 noiembrie
148576984239

icnjzl

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU