Trăim o perioadă nefastă, în care numărul mare de persoane bolnave de cancer a crescut alarmant. Numai la nivelul judeţului Constanţa, medicii oncologi declară că fac faţă cu greu valului de pacienţi şi că persoanele bolnave sunt preponderent tineri şi copii. După cum bine ştim, această boală necruţătoare este pusă pe seama alimentaţiei nepotrivite, de proastă calitate, plină de chimicale, a unui stil de viaţă sedentar, a poluării şi a consumului de ...
În secolul stresului şi al poluării, interacţionăm zilnic cu peste 80.000 de chimicale toxice, pe care tot noi le-am creat. Din acest motiv, imunitatea noastră este din ce în ce mai scăzută, obosim tot mai des şi este momentul pentru a adopta o strategie zilnică de detoxifiere, pentru a ne recăpăta energia de odinioară. Pe timpul iernii, misiunea noastră este cu atât mai grea, cu cât corpul nostru este mai sedentar şi tinde să înmagazineze mai ...
Tocăniţa şi ciorba nu sunt un pericol pentru siluetă sau pentru sănătate atâta timp cât sunt gătite în casă, cu produse simple. Mediul nutriţionist Mihaela Bilic vorbeşte, într-un interviu pentru „Dilema Veche” despre obiceiul mâncatului sănătos, dar şi despre miturile din alimentaţie. „Dacă mâncăm în continuare produsele simple, nu e un pericol. Gătitul în casă nu e un pericol. Tocăniţa şi ciorba nu ...
Nutriţionistul Mihaela Bilic vorbeşte într-o postare pe facebook despre apetitul culinar şi efectele acestuia. Ea confirmă astfel, indirect şi mitul potrivit căruia cine mănâncă încet nu are probleme cu greutatea, iar cine mănâncă repede se poate îngrăşa mai uşor. "Cine mănâncă repede se îngrașă mai tare? Nu, doar că există riscul să mănânce mai mult. Nu întâmplător persoanele meticuloase, care degustă ...
Gătitul este ceea ce ne face umani, spune Richard Wrangham, un primatologist britanic şi profesor de biologie evoluţionistă umană la Universitatea Harvard.Cu ajutorul focului, omul a reuşit, din cele mai vechi timpuri, să prepare hrana, să schimbe textura dură a cărnii, se înmoaie tuberculi, să descompună legumele fibroase, alocând din ce în ce mai mult timp preparării hranei. Dar un alt motiv pentru a găti termic mâncarea este faptul că unele alimente ...
Două pahare pe zi de suc sau alte băuturi cu îndulcitori dublează riscul de diabet zaharat. Potrivit unui studio realizat de cercetătorii suedezi, s-a dovedit că două sau mai multe pahare de 200 ml de băuturi îndulcite, consumate zilnic, dublează riscul de a dezvolta diabet zaharat.De asemenea, foarte important este faptul că pericolul se menţine acelaşi indiferent dacă vorbim de băuturi îndulcite cu zahăr sau alţi îndulcitori artificiali. Pericolul ...
Celebrul medic nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia, încă o dată, că "natura nu ne-a dat enzimelecu ajutorul cărora să extragem nutrienți valoroși din vegetale", deşi acestea îi conţin, avertizând asupra dezechilibrelor pe care le-ar putea provoca regimurile de alimentaţie strict vegetariene. "Nu e ușor fără animale.Produse animale vreau să zic. Când ținem post sau mâncăm fără carne, pește, ou, brânză ne e ...
Cu toate ştirile şi demonstraţiile ştiinţifice ale cercetătorilor despre fructele „miracol” din zilele noastre - fructe de pădure, afine, rodii etc, merele noastre tradiţionale pălesc prin cimparaţie. Are mărul încă puterea să ţină doctorul departe sau aceste „super efecte” le revin acum fructelor exotice? În realitate, niciun fruct nu este o armă miraculoasă de luptă împotriva bolilor. Dar, mâncând multe fructe pe zi ...