Se ştie că broccoli, varza şi conopida sunt alimente excelente care ajută la prevenirea cancerului. Un studiu finlandez a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi, decât aceste alimente, în lupta împotriva cancerului. S-a constatat că prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. De asemenea, s-a constatat că glucozinolaţii din varzamurată ajută la ...
În ultimii ani, studiile efectuate asupramurăturilor fermentateau descoperitbeneficiile alimentareşi terapeutice pe care acestea le produc în organismul nostru odată consumate. De ce trebuie să consumăm murături? În primul rând, acestea oferă organismului un impuls foarte mare de creştere a nivelului de serotonină şi sunt un substituent foarte eficient al produselor farmaceutice care tratează efectele depresiei şi ale anxietăţii. Apoi, acestea conţin ...
Ultimele studii ale medicilor arată că dovleacul nu numai că ne scapă de insomnie, dar ne îmbunătăţeşte memoria şi diminuează oboseala. Compus din 95% apă, acesta are o putere calorică scăzută, ca şi tomatele, dar conţine 15-20 kcal la suta de grame. Indicele glicemic este de asemenea scăzut, astfel încât poate fi consumat chiar şi de persoanele care suferă de diabet. Specialiştii spun că dovleacul poate reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare ...
Nu este un mit! S-a demonstrat ştiinţific că substanţa pe care o conţine ardeiul iute - capsaicina - reduce greutatea corporală prin mărirea consumului de energie și diminuarea poftei de mâncare. Mai multe studii au atestat efectul real al capsaicinei în arderea grăsimilor, deci persoanele care folosesc ardeiul iute în regimul de slăbire nu greşesc absolut deloc. Un studiu efectuat în 2010 de către cercetătorii de la Centrul pentru Nutriție Umană din ...
Celiachia este o afecțiune cronică a intestinului subțire ce apare la persoanele de orice vârstă, cu o anumită predispoziție genetică. Bolnavii de celiachie suferă de intoleranță la glutenul prezent în grâu, orz, secară și ovăz. Deteriorarea intestinului subțire din cauza glutenului face ca organismul sa nu asimileze substanțele nutritive din alimente. Fără aceste substanțe, corpul nu poate funcționa normal. Pentru sănătatea și deliciul persoanelor care ...
Pentru o alimentație sănătoasă, modul de preparare a alimentelor este esențial. Astfel, ar trebui evitate obiceiuri precum prăjirea alimentelor în ulei, preparararea hranei pe grătarul cu cărbuni sau prepararea mâncărurilor cu sos. În schimb, nutriționiștii ne învață o serie de trucuri prin care gustul preparatelor sănătoase poate fi substanțial ameliorat. Marinarea cărnii în amestecuri de condimente și ierburi aromate înainte de a o ...
Fructul de măceş este un aliat de nădejde, în prag de sezon rece. Cantitatea uriaşă de vitamina C, conţinută de aceste fructe, sperie orice viroză, dornică să se instaleze şi să zăpăcească sistemul imunitar. Deoarece fructele şi legumele proaspete se găsesc în cantităţi mai mici şi sunt mai puţin variate în acest sezon de tranziţie, specialiştii ne spun că ar fi bine să apelăm la fructe confiate, uscate şi ceaiuri din plante şi fructe, pentru a ...
Celebrul medic nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia, încă o dată, că "natura nu ne-a dat enzimelecu ajutorul cărora să extragem nutrienți valoroși din vegetale", deşi acestea îi conţin, avertizând asupra dezechilibrelor pe care le-ar putea provoca regimurile de alimentaţie strict vegetariene. "Nu e ușor fără animale.Produse animale vreau să zic. Când ținem post sau mâncăm fără carne, pește, ou, brânză ne e ...