Apariţia şi dezvoltarea depresiei depind de factori personali şi de mediu. Cu toate acestea, studiile recente arată că un consum regulat de peşte bogat în omega-3 combate riscul de a suferi de depresie. Potrivit Agerpres, meta-analiza publicată în Journal of Epidemiology & Community Health arată că elementul omega-3 din peştele gras are un efect protector ce poate fi atribuit acţiunii sale asupra serotoninei şi dopaminei, neurotransmiţători implicaţi în ...
Vă este poftă de ceva dulce, dar vă e teamă de calorii? Îndulcitorii artificiali vă promit toate beneficiile zahărului, fără a suporta consecinţele negative ale acestuia. Însă îndulcitorii artificiali au şi ei riscurile lor, mai mult sau mai puţin cunoscute. Aceştia au devenit un ingredient controversat imediat după ce, în 1878, s-a descoperit zaharina, primul îndulcitor fără calorii. Chiar şi la acea vreme, specialiştii în sănătate ...
Dieta raw vegan, supranumită „hrana vie”, devine tot mai populară în Occident şi a început să câştige adepţi şi în rândul românilor. Alimentele de origine vegetală sunt consumate în starea lor naturală, iar acest lucru contribuie la energizarea şi detoxifierea organismului. Fie că este vorba de legume, fructe, seminţe sau cereale, ele sunt consumate ca atare sau pregătite prin germinare, deshidratare/înmuiere sau ...
Dacă zilele friguroase de iarnă vă duc deja cu gândul la plajele tropicale cu nisip fin şi palmieri şi aţi da orice pentru a schimba, chiar şi pentru câteva clipe, vântul rece de afară cu briza blândă a oceanului, îndreptaţi-vă atenţia către unul dintre cele mai exotice fructe, nuca de cocos. Aceasta este fructul palmierului Cocos nucifera care creşte exclusiv în zonele cu climă tropicală. Este unul dintre cele mai versatile şi populare ...
O mare parte din genele obezităţii sunt legate de creier, care ne face să ne fie mai mult sau mai puţin foame sau să renunţăm la mâncare. Potrivit Agerpres, între 40 şi 70 la sută din cazurile de obezitate au o componentă genetică. Deşi aceasta a fost legată în mod tradiţional de partea de mijloc a corpului, se pare că majoritatea genelor acestei boli se află în creier. Dr. Ruth Loos, directoarea Programului privind metabolismul şi genetica ...
Aliat principal în situaţiile stresante, sursă de consolare atunci când viaţa ne dezamăgeşte şi afrodiziac excelent, ciocolata este poate cel mai reconfortant şi iubit aliment. Însă cât este de sănătoasă? Ca şi în cazul altor produse, consumată în exces, ciocolata nu este cea mai bună alegere pentru sănătate. Totuşi, există studii care arată că ciocolata – de obicei, neagră, cu cel puţin 70 la sută cacao – este cu ...
Cercetătorii olandezi au descoperit că persoanele care consumă mai mult iaurt măsoară mai puţini centimetri în talie. Acest factor este de multe ori asociat cu sănătatea cardiacă. Deşi au existat studii în trecut care arătau faptul că persoanele care mănâncă iaurt au o greutatea mai mică, depozite de grăsime corporală mai reduse şi circumferinţe ale taliei mai mici, nu era clar dacă acest aliment era cauza principală. „Din punct de vedere ...
Nu mai este de mult un secret că vinul roşu, consumat cu moderaţie, este benefic pentru sănătatea inimii. Alcoolul şi anumite substanţe din vinul roşu, cunoscute sub numele de antioxidanţi, contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, însă ele ne fac şi oasele mai puternice şi ne protejează împotriva cancerului. O inimă mai sănătoasă Mai multe studii realizate în 2000 au confirmat faptul că, dacă este consumat cu moderaţie, vinul reduce ...