Antioxidanţii sunt compuşi naturali care luptă cu radicalii liberi din organism şi îl protejează pe acesta de acţiunea factorilor agresori. Organismul produce singur antioxidanţi, dar, pentru că nu sunt suficienţi, avem nevoie de un aport suplimentar pe care ni-l putem procura din fructe şi legume proaspete.
Specialiştii Centrului medical Iowemed au întocmit o listă cu cei mai puternici antioxidanţi, mai concret, o listă cu fructele şi legumele care stau cel mai bine la acest capitol. Raportările sunt în unităţi ORAC per 100 de grame. ORAC este o măsură a puterii antioxidante a vegetalelor.
Astfel, potrivit specialiştilor, fructele şi legumele cu capacităţi mari antioxidante sunt: prunele uscate 5770; stafidele 2830; afinele 2234; coacăzele negre 2036; varza creaţă 1770; căpşunele 1536; zmeura 1227; spanacul proaspăt 1210; spanac fiert la aburi 909; broccoli 888; sfecla 841; avocado 782; portocalele 750; strugurii roşii 739; cireşele 670; kiwi 620; grapefruit roz 483 şi ceapa 449.