Cu toate eforturile de a creşte stocurile de sânge, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanţa nu a ieşit din criza în care se află cu rezervele, având în continuare un stoc limitat.
„La acest moment, ne vin în jur de 35-40 de persoane pe zi, asta în condiţiile în care am avea nevoie de 80, pentru a avea sânge suficient”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, medicul şef al CRTS, dr. Geandan Memet. Partea bună a lucrurilor este că la centru
s-au prezentat mai mulţi constănţeni cu RH negativ, partea proastă este că numărul donatorilor este în continuare redus, asta în condiţiile în care au derulat în ultima perioadă o mulţime de campanii mobile de recoltare, plus că personalul medical s-a prezentat chiar şi sâmbătă la program, tocmai din dorinţa de a mări numărul donatorilor.
Şeful CRTS a precizat că în cazul în care solicitările vor fi mai mari, comparativ cu oferta, se va apela la alte centre din ţară pentru a intra în posesia pungilor de sânge necesare.
Donatorii trebuie să ştie că pentru a dona, trebuie să aibă maxim 65 de ani. O altă condiţie, impusă prin lege, este ca ei să nu fi suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă.
În privinţa avantajelor pe care oamenii le au de pe urma donării, acestea au rămas neschimbate. Ca şi până acum, donatorii vor primi şapte tichete de masă, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi sau o zi scutire de la frecvenţă în ziua donării în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor. În plus, li se decontează cheltuielile de transport în comun între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.