Strabismul (ochii încrucișați) este o afecțiune care apare, de obicei, imediat după naștere. Din fericire, există tratamente, dacă afecțiunea este diagnosticată și corectată la timp. În esență, ea apare atunci când ochii nu pot focaliza corespunzător în același timp atunci când priviți un obiect. Uneori, această problemă este ușor de detectat, dar de multe ori este nevoie de un diagnostic de specialitate. În cele mai grave cazuri, această problemă nu afectează doar vederea, ci și aspectul ochilor. Specialiștii de la dozadesanatate.ro precizează că ochii încrucișați reprezintă o modificare a alinierii ochilor.
Aceasta duce la pierderea paralelismului, adică posibilitatea ca ambii ochi să privească în aceeași direcție atunci când se concentrează asupra unui obiect. De obicei, ochii încrucișați apar chiar la naștere sau la scurt timp după aceasta, din cauza unei deficiențe în funcționarea mușchilor oculari. Practic, mușchii nu reușesc să mențină echilibrul și, prin urmare, nu există o coordonare a ochilor. Mai mult decât atât, există momente în care starea rămâne stabilă și nu există variații majore în ceea ce privește vederea, însă, de multe ori, pacienții întâmpină probleme.
Acest lucru apare mai ales atunci când o persoană este obosită, nervoasă sau bolnavă. De asemenea, problemele de vedere pot apărea și atunci când un obiect se află la o anumită distanță de linia vizuală. În aproape toate cazurile, unul dintre ochi are o acuitate vizuală mai mare și poate focaliza în mod corect. Celălalt ochi nu este la fel de precis și rămâne într-o poziție non-paralelă. Există diferite grade de strabism care depind de nivelul de deviație ocular. Cert este că, în cazurile cele mai severe, tratamentul poate implica o intervenție chirurgicală pentru corectarea strabismului, ce presupune slăbirea anumitor mușchi și întărirea altora fie modificând inserția acestora, fie scurtând unul dintre ei pentru a obține o aliniere corectă.