12 Ianuarie 2024
26 accesări
0 comentarii

Strănutul este un gest reflex care apare ca răspuns natural al organismului la apariția unui element care irită sau gâdilă interiorul nasului. Totuşi, uneori, poate apărea din diverse motive, cum ar fi ca efect al unei reacții alergice, al unei infecții virale, al schimbării de temperatură sau ca reacție la o lumină puternică.

Strănutul poate fi descris ca o expulzie bruscă a aerului, însoțit de germeni și substanțe fluide nazale, cu o viteză ce poate depăși 160 de kilometri pe oră, susţin specialiştii.

Aceştia precizează că rolul strănutului este acela de a elibera căile nazale de factorii iritanți. Aproape orice element care poate irita nasul poate cauza și strănuturi. De exemplu, poluarea, aerul foarte rece sau foarte uscat, praful, unele condimente sau elemente cu potențial alergen, ca parfumul puternic, polenul, mucegaiul, părul de animale, puful de plante sau mătreața pot fi factori care să genereze strănutul.

Majoritatea persoanelor care strănută închid ochii automat în timpul procesului, dintr-un gest reflex. Ca orice alt reflex, nevoia de a închide ochii în timpul strănutului poate fi suprimată. Și, deși ar trebui să vă acoperiţi nasul și gura pentru a-i proteja pe ceilalți, nu este nevoie să vă faceţi griji că vă țineţi ochii închiși. În timpul strănutului, persoana în cauză inspiră profund, glota se închide, diafragma devine mai îngustă, crescând presiunea interioară, apoi apare expulzarea bruscă a aerului, moment în care apare de cele mai multe ori și un sunet produs de corzile vocale.

Taguri articol: sfatul medicului puseu de crestere

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU