10 Octombrie 2016
1820 accesări
0 comentarii

Tot mai mulţi constănţeni au ajuns,în ultimele două săptămâni, la spital,din cauza stresului. Secţia Neurologiedin cadrul Spitalului Clinic Judeţeande Urgenţă este sufocată de-a dreptulde bolnavi cu afecţiuni precum hemoragia cerebrală (predominantă la pacienţiicu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani) şi bolnavi internaţi cu patolologie ischemică vasculară (de la 50 de ani în sus).

Stresul, lipsa unei alimentaţii corespunzătoare, dar şi schimbările de temperatură au făcut ca afecţiunile vasculare să se menţină la un nivel mai mult decât crescut în judeţul Constanţa. Situaţia persistă deja de ceva timp, motiv pentru care cadrele medicale sunt extrem de îngrijorate.

„În ultimele două săptămâni, s-a înmulţit numărul de vasculari şi mai ales cei cu pusee hipertensive. Principalele cauze sunt stresul, dar şi un tratament ineficient la domiciliu, plus schimbările de temperatură”, ne-a declarat şeful secţiei, dr. Anca Hâncu.Se pare că majoritatea pacienţilor care suferă de aceste afecţiuni au ajuns pe paturile de spital într-o stare destul de gravă. Medicii spun că principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale este hipertensiunea, fenomenele de ateroscreloză, pe care le întâlnim la momentul actual şi în rândul pacienţilor tineri, nu numai la bătrâni.

Din păcate, persoanele cu accidente vasculare ajung la spital doar atunci când nu mai pot face nimic acasă şi nu au altă alternativă decât să apeleze la ajutor specializat. Unul dintre motivele pentru care ajung la spital este lipsa tratamentului sau faptul că îşi iau medicamentele numai atunci când realizează că nu mai pot rezista fără ele.

Se tratează doarcând durerile devin insuportabile!Mai mult decât atât, sărăcia în care trăiesc îi ţine pe mulţi dintre bolnavi acasă, fără tratament, care a ajuns pentru unii dintre ei un lux. Aşa că, dacă nu îşi pot permite să cumpere medicamentele, oamenii au învăţat să tacă şi să rabde sau să îşi cumpere pastilele la bucată ori doar jumătate din tratamentele prescrise de medic.

„Marţea trecută, am simţit dintr-odată cum mă ia ameţeala şi nu mă mai pot mişca. Atunci am pus mâna imediat pe telefon şi am chemat Ambulanţa, pentru că mi-am dat seama că mă simt din ce în ce mai rău şi nu mai e de stat acasă”, ne-a declarat Ion A., un bolnav internat la Neurologie. El a recunoscut că tratamentul recomandat de medic şi-l lua rar sau numai când tensiunea arterială creştea prea mult.

„În prezent, am o pensie de 850 de lei, bani cu care nu reuşesc să îmi achit datoriile către stat, să mănânc şi să îmi mai cumpăr şi medicamentele. Când îmi mai rămân ceva bani, cumpăr o parte din tratament sau doar câteva din pastilele pentru tensiune”, a subliniat pacientul.

Partea proastă este că, odată ajunşi la spital, nici aici nu primesc toată medicaţia de care au nevoie, întrucât unitatea sanitară nu dispune de orice schemă terapeutică pentru pacienţii pe care îi internează.

„La momentul actual, tratamentul strict necesar este prezent, iar accesul la investigaţii se face în condiţii normale”, a declarat dr. Hâncu.

Drept urmare, bolnavii nu au încotro şi trebuie să bage mâna adânc în buzunare şi să îşi cumpere singuri din farmacii tratamentele suplimentare.

MIRABELA ŞERBĂNESCU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii