Psoriazisul poate debuta la orice vârstă, din primii ani până la vârsta a treia, cu o frecvenţă mai ridicată între 20 şi 50 de ani, afectează ambele sexe în mod sensibil egal, însă există tendinţe de dezvoltare a psoriazisului mai devreme la femei decât la bărbaţi.Specialiştii au demonstrat că psoriazisul este o boală multigenetică, multifactorială cu transmitere genetică foarte complexă, iar când unul dintre părinţi este afectat de această boală, există 25% şanse ca şi urmaşii lor să o dezvolte.
„În cazul în care ambii părinţi sunt afectaţi de psoriazis, şansele cresc la 50%. Factorii declanşatori pentru această mboală pot fi focarele de infecţie, în special infecţiile respiratorii bacteriene rinofaringiene, infecţiile virale sau stresul”, pre-cizează dr. Irena Smadea, medic primar dermatolog în cadrul Medical On Group Constanţa.
În România şi în întreaga lume, ziua de 29 octombrie este dedicată luptei împo-triva Psoriazisului, afecţiune de care suferă 125 de milioane de oameni la nivel global, potrivit unei informări a Societăţii Române de Dermatologie.
Organizaţia marchează şi în acest an Ziua Mondială de Luptă împotriva Psoriazisului prin campanii de informare şi educare a populaţiei.
Tema din 2015 este „Nu te lăsa înşelat de aparenţe. Frumosul stă în interiorul nostru. Şi NU uita că Psoriazisul NU este Contagios!”