Poluarea, felul în carene hrănim, stresul de la muncă sau de acasă, poluarea,dar şi temperaturile extremeşi razele ultraviolete însumează formarea radicalilor liberi în organism. Medicii spun că „atacul“ acestor particule agresivear putea declanşa boli neurologice, depuneri de grăsimi şi colesterol pe arteresau diferite tipuri de cancer.
Cunoscută şi sub denumirea medicală de „stres oxidativ”, „otrăvirea” organismului cu diferite substanţe care provin din alimentaţie, substanţele chimice prezente în cosmetice, detergenţi sau produse de îngrijire, poluarea şi stresul permanent conduc la o dereglare a funcţiilor organismului care, la rândul lor, cedează locul unor afecţiuni grave.
„Stresul oxidativ este indus de radicalii liberi (ROS), adică atomi şi molecule care acţionează captând un electron al unei alte molecule, destabilizând-o şi generând astfel un ciclu de distrugere în lanţ. Radicalii liberi pot proveni din interiorul sau exteriorul organismului:- din interior: superoxidul şi radicalii hidroxilici;- din exterior: pesticide, poluare atmosferică, radiaţii, fumat, alcool. Radicalii liberi acţionează atacând principalele substanţe din corp şi slăbind membranele celulare, proteinele şi acele enzime care controlează reacţiile metabolice şi ADN-ul. Acest mecanism stă la baza procesului de îmbătrânire.Organismul posedă apărare antioxidantă: aceasta este insuficientă în momentul în care corpul este supus unui stres metabolic şi psihologic atât de intens încât să provoace o producţie excesivă de radicali liberi, în special, în mitocondrie unde are loc producerea de ATP (energie) necesară vieţii. Când cererea de energie depăşeşte producţia, în organism începe un proces de alterare şi degenerare şi mitocondria este suprasolicitată cu apariţia, în consecinţă, a stresului oxidativ generat de radicalii liberi care îi pot produce leziuni”, a explicatdr. Ionica Ciortan, medic primar medicină generală, pediatrie şi medicină funcţională în cadrul Centrului Medical IOWEMED.
Organismulîmbătrâneşte rapid! Simptomele corelate stresului oxidativ generat de radicalii liberi sunt următoarele: probleme generate de alcool, boli cardiace, boli intestinale inflamatorii, îmbătrânire precoce, infecţii virale, stare de oboseală şi oboseală cronică.Cu ajutorul unei analize specifice, adică AMT (Tissue Mineral Analysis), se evaluează în primul rând tipologia metabolică şi prezenţa de metaletoxice, pentru ca apoi să se treacă printr-o reechilibrare a mineralelor, la o terapie de detoxifiere.
„Ajunşi în acest punct este posibilă evaluarea capacităţii de producere şi de eliminare a radicalilor liberi.O terapie anti-îmbătrânire completă prevede administrarea de formule ce conţin antioxidanţi care inhibă şi neutralizează radicalii liberi. Aceasta se bazează pe substanţe precum seleniu, zinc sau fier care sunt obţinute din alimentaţie sau printr-o cură de tratament.Pacienţii trebuie să ştie că deficitul de antioxidanţi din organism, nu doar că grăbeşte procesul de îmbătrânire, ci produce stres oxidativ şi lasă organismul descoperit în faţa bolilor”, a completat medicul.
Aceşti radicali liberi din organism pot fi măsuraţi, astfel încât, medicul specialist să poată acorda terapia corectă.Dozarea radicalilor liberi se face din sângele periferic capilar în doar şase minute, iar valorile normale se situează între 0 şi 250 de unităţi internaţionale. Ce este între 250 şi 350 UI sugerează un risc de diabet zaharat tip II, o valoare mai mare de 350 UI anunţă risc de hipertensiune arterială şi alte boli cardiovasculare, iar ce se situează peste 500 UI prezintă un risc major de boli degenerative, evoluţia bolilor cronice şi cancerizări.