02 Aprilie 2018
1132 accesări
0 comentarii

Toţi copiii, indiferent de vârsta la care se află, au potenţial, dar se pot simţi descurajaţi uneori, pierzându-şi interesul şi motivaţia de a învăţa sau de a participa la diferite activităţi. Aici apare problema, iar dacă nu sunt încurajaţi de părinţi sau apropiaţi, pot ajunge la concluzia că acestea le sunt limitele şi chiar nu pot face mai mult. Totodată, ei încep să se subestimeze şi nu mai depăşesc dificultăţile, fiindu-le mai uşor să fie neîncrezători şi să nu depună efort în activităţile şcolare. Cercetările în domeniul psihologiei copiilor au arătat că, de multe ori, „copiii problematici” sunt cei lipsiţi de motivaţie şi interes faţă de activităţile lor. Aşa că, atenţie, părinţi, stima de sine este ştiinţa de a comunica şi de a lua decizii. Copiii se nasc cu ea, iar părinţii nu trebuie să o distrugă.

Specialiştii BB Center din Constanţa sunt de părere că mulţi adulţi au tendinţa să considere comportamente greşite ale copiilor mai grave decât sunt în realitate. Ca urmare, subapreciaţi şi desconsideraţi de adulţi, copiii se simt lipsiţi de putere şi chiar deprimaţi.

Ce cauzează lipsa încrederii în sine şi problemele de dezvoltare a copiilor: mediul familial instabil; insultele, criticile, certurile, bătăile; lipsa ajutorului când este necesar; ironiile colegilor; izolarea şi altele. De asemenea, experţii în parenting, atrag atenţia asupra celor mai frecvente greşeli pe care părinţii le fac atunci când doresc să transmită un mesaj copiilor. În primul rând, ei greşesc atunci când le spun mereu copiilor că nu au voie să facă ceva. „În loc să-i spuneţi că nu are voie, mai bine îi explicaţi clar de ce nu are voie un anumit lucru şi care sunt consecinţele”, explică specialiştii constănţeni. „Dacă nu vii cu mine, te las aici!” spun, deseori, adulţii. Fiind o ameninţare care nu poate fi pusă în practică, părintele îşi va pierde din credibilitate în faţa celui mic. Apoi, în mintea copilului se poate crea frica de abandon. Cu ce puteţi înlocui: spuneţi-i copilului ce urmează să faceţi şi oferiţi variante de alegere: „Vii singur sau te iau în braţe”?

În concluzie, orice copil are nevoie de încurajări constante pentru a creşte şi a se dezvolta. Deci, nu greşiţi, certurile şi pedepsele nu fac decât să afecteze stabilitatea emoţională şi fizică a copilului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU