29 Septembrie 2016
2942 accesări
31 comentarii

Mai mult de jumătate din sucurile de pe piaţă conţin între patru şi 11 aditivi şi aproape toate sortimentele sunt pline de zahăr, revenind aproximativ cinci linguriţe într-un singur pahar cu suc. Şocant este şi că numeroase produse conţin suc de fructe în proporţie de până la cinci la sută.

Asociaţia Pro Consumatori a achiziţionat 35 de băuturi răcoritoare, care, prin forma şi concepţia grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenţiei copiilor şi influenţarea acestora în privinţa alegerii şi consumului. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Concluziile au fost de-a dreptul îngrijorătoare.

Astfel, în sucuri se găsesc numeroşi îndulcitori sintetici, cum ar fi aspartamul, sucraloza, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu. Acestea au putere de îndulcire care poate fi până la 600 de ori mai mare decât zahărul, însă pot declanşa afecţiuni medicale grave, precum Alzheimer, Parkinson, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie.
Grav este şi că multe din produse conţin coloranţi sintetici, caramel sulfit de amoniu, carmoxină şi verde natural CI5). Ele pot provoca reacţii alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respiraţie, dermatite şi au potenţial cancerigen. Trebuie ştiut însă că produsele alimentare care conţin coloranţi sintetici nu sunt recomandate copiilor.

„Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantităţi infime de suc din fructe şi aditivit alimentar. Aceste produse sunt lipsite de nutrienţi, generează impresii olfactive artificiale şi nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universităţi şi instituţii medicale de prestigiu, experţii în nutriţie şi medicii pediatrici nu recomandă folosirea sucurilor în alimentaţia copiilor. Din păcate, aceste produse, din cauza atractivităţii ambalajului şi a accesibilităţii date de preţ, sunt achiziţionate de către unii părinţi şi oferite spre consum copiilor”, explică preşedintele APC România.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

31 comentarii

18 octombrie
Iwndio
Poqcaf biaouo

buy generic clindamycin - oral cleocin 150mg indomethacin for sale online

16 octombrie
Ynauts
Ayuomt httdlt

buy augmentin generic - buy generic clavulanate online purchase levoxyl generic

11 octombrie
Xrldxz
Kxozar sxbzyk

generic flagyl 400mg - cenforce 100mg ca brand cenforce

10 octombrie
Eqahag
Wclbmb neoqjl

betamethasone cheap - adapalene canada buy monobenzone cream

6 octombrie
Dnijou
Pmujmr weyria

buy acticin generic - benzac price buy generic tretinoin

4 octombrie
Dkpezy
Zovybr tphmgn

prednisone 40mg generic - buy omnacortil 5mg online cheap purchase permethrin generic

1 octombrie
Mstqfr
Kxdxjs tgnbpp

buy accutane 10mg without prescription - buy dapsone generic buy deltasone 20mg without prescription

30 septembrie
Ujriah
Cbvdev emmlgi

order generic omnicef - generic cleocin

26 septembrie
Nokckf
Fpunej rbkoyt

purchase artane pills - artane tablets order cheap diclofenac gel

23 septembrie
Qpmoos
Rbvscn drkrxb

periactin price - order tizanidine 2mg sale tizanidine medication

1234
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ