29 Septembrie 2016
2942 accesări
31 comentarii

Mai mult de jumătate din sucurile de pe piaţă conţin între patru şi 11 aditivi şi aproape toate sortimentele sunt pline de zahăr, revenind aproximativ cinci linguriţe într-un singur pahar cu suc. Şocant este şi că numeroase produse conţin suc de fructe în proporţie de până la cinci la sută.

Asociaţia Pro Consumatori a achiziţionat 35 de băuturi răcoritoare, care, prin forma şi concepţia grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenţiei copiilor şi influenţarea acestora în privinţa alegerii şi consumului. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Concluziile au fost de-a dreptul îngrijorătoare.

Astfel, în sucuri se găsesc numeroşi îndulcitori sintetici, cum ar fi aspartamul, sucraloza, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu. Acestea au putere de îndulcire care poate fi până la 600 de ori mai mare decât zahărul, însă pot declanşa afecţiuni medicale grave, precum Alzheimer, Parkinson, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie.
Grav este şi că multe din produse conţin coloranţi sintetici, caramel sulfit de amoniu, carmoxină şi verde natural CI5). Ele pot provoca reacţii alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respiraţie, dermatite şi au potenţial cancerigen. Trebuie ştiut însă că produsele alimentare care conţin coloranţi sintetici nu sunt recomandate copiilor.

„Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantităţi infime de suc din fructe şi aditivit alimentar. Aceste produse sunt lipsite de nutrienţi, generează impresii olfactive artificiale şi nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universităţi şi instituţii medicale de prestigiu, experţii în nutriţie şi medicii pediatrici nu recomandă folosirea sucurilor în alimentaţia copiilor. Din păcate, aceste produse, din cauza atractivităţii ambalajului şi a accesibilităţii date de preţ, sunt achiziţionate de către unii părinţi şi oferite spre consum copiilor”, explică preşedintele APC România.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

31 comentarii

17 septembrie
Ovgptz
Btagdk ihhqxn

buy lioresal paypal - piroxicam order online buy feldene 20mg without prescription

14 septembrie
Affqap
Bkvbpt xasyvz

buy voveran sale - isosorbide pill order generic nimotop

11 septembrie
Xxntim
Gftadz rrpylw

pyridostigmine brand - order azathioprine sale purchase imuran online

7 septembrie
Gooifn
Hjevll mfwtin

cheap rumalaya sale - buy shallaki paypal elavil 50mg over the counter

5 septembrie
Kkzdlc
Nqmjhm fejlyz

buy voltaren - aspirin online order order aspirin 75 mg generic

29 august
Dovusk
Rbdzao sacefi

buy mebeverine 135 mg generic - order mebeverine 135mg generic buy cilostazol sale

29 august
Lhajre
Tfxwzh exwhbp

celecoxib 100mg ca - flavoxate pills indomethacin price

25 august
Rcyfch
Gjlkat vjvufx

probalan order - purchase probalan pills buy tegretol 200mg for sale

23 august
Jmzokp
Pcltwd uzhkzq

where to buy gabapentin without a prescription - gabapentin 800mg generic buy sulfasalazine 500mg generic

20 august
Xsbxxk
Fdgehn topbsd

besifloxacin without prescription - oral besifloxacin buy sildamax generic

1234
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ