Sucurile naturale fac parte din categoria alimentelor-medicament şi asigură un aport energetic mare organismului uman. Potrivit lui Cristian Ionescu, specialist educaţie alimentară, acestea sunt mult mai concentrate şi mai uşor de digerat decât alimentele întregi (fructe, legume, plante verzi, plante medicinale, cereale, oleaginoase), astfel efortul digestiv de asimilare şi pierderile de energie prin digestie sunt minime.
„De asemenea, sucurile naturale reglează tranzitul intestinal şi digestia, cresc diureza, favorizând eliminarea masivă a toxinelor, intensifică şi reglează funcţionarea glandelor endocrine. În acelaşi timp, acestea curăţă şi fluidifică sângele şi limfa şi sunt bogate în enzime, minerale, vitamine, acizi organici, fermenţi şi oligoelemente. Oamenii trebuie să ştie că 3-5 fresh-uri pe zi ne asigură sănătatea şi longevitatea”, a precizat specialistul.
El a mai spus că sucurile ne permit chiar să facem o serie de combinaţii şi varietăţi pe care alimentele întregi nu le permit. Spre exemplu, anumite sucuri trebuie consumate imediat după preparare (cartofi, sfeclă roşie etc). Celelalte pot fi băute în maximum 30 minute de la preparare.
În funcţie de afecţiuni, se pot face o mulţime de combinaţii de sucuri. Astfel, pentru gastrită, ulcer şi colită, se poate face următoarea combinaţie: suc de morcovi 200 ml, suc de ţelină 100 ml, suc de varză 100 ml, suc de castravete 90 ml.