08 Iunie 2017
1023 accesări
0 comentarii

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, momentele dificile din viaţă nu sunt, în fapt, nimic altceva decât semnale că avem nevoie de o pauză, în care să ne deconectăm de la micile probleme.

„Pe parcursul vieţii, conştientul ne tot alimentează cu mesaje că totul trebuie luat în serios, că nu avem nevoie de pauze, că actualul loc de muncă este ceea ce ne dorim, chiar dacă ne termină psihic, că rutina este bună şi trebuie să ne ţinem de ea până la pensionare, şi chiar şi după ea. La un moment dat, subconştientul nostru clachează şi construieşte scenarii, aparent dăunătoare, dar care au ca scop final deconectarea noastră. Tot acest declic se petrece într-o fracţiune de secundă”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Specialistul crede că rutina amplifică starea de depresie, iar răspunsul la întrebările „Cum scap de lipsa de poftă de viaţă? Cum scap de depresia care parcă a pus stăpânire pe viaţa mea?” este unul singur: „Ieşi afară, ieşi din casă!”. Unde? Oriunde. În parcul din faţa blocului sau în îndepărtata Indie. Mintea conştientă construieşte graniţe, impune reguli, crezând că ne vrea binele, însă spiritul nostru este liber, are nevoie de aventuri, de acţiune, de orice altceva numai nu de rutină.

„Unul dintre cele mai mari beneficii ale călătoriilor este că te ajută să te deconectezi de la ceea ce ai lăsat acasă. Fie că avem o problemă de cuplu, fie că avem probleme la locul de muncă sau într-un alt aspect al vieţii noastre, plecarea într-un loc nou ne ajută să ne mutăm atenţia de la ele şi să acumulăm noi experienţe. Până în acel moment, credeam că tot ceea ce facem în viaţă este suficient. În vacanţă, descoperim noi puncte de vedere, noi moduri de a gândi şi de a acţiona şi, de multe ori, chiar suntem surprinşi de noi. Readucem în viaţa noastră sentimente şi simţiri pe care le-am uitat, care abundau în copilărie, însă nu mai au loc în viaţa de adult”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii