Diabetul în timpul sarcinii este o boală caracterizată printr-un nivel prea mare de zahăr în sânge, o glicemie prea ridicată. Această formă de diabet apare, de obicei, în luna a şasea de sarcină şi dispare după naştere, în foarte multe cazuri, după cum afirmă chiar medicii specialişti de obstetrică şi ginecologie. La restul, acesta se transforma în diabet de tip 2, la câţiva ani după naştere.
Diabetul apare în momentul în care există o dereglare a producerii de insulină. Fabricat de către pancreas, acest hormon permite zahărului să intre în celulele organismului, care au nevoie de el pentru a funcţiona. Dacă insulina nu-şi mai face treaba, zahărul rămâne în sânge şi provoacă o acumulare de substanţe toxice, de unde şi riscul de comă.
„La pacientele care suferă de obezitate sau care au antecedente familiale de diabet 2, de regulă, pancreasul nu reuşeste să se adapteze situaţiei, iar ele pot suferi de un diabet gestaţional. În majoritatea cazurilor, acesta nu pune în pericol sarcina. O femeie cu diabet de tip 1 sau 2 poate avea copii. Totuşi, sarcina ei va trebui programată şi urmărită îndeaproape de un ginecolog - obstetrician. Sarcina unei femei, ce suferă de diabet, trebuie programată cu mai multe luni înainte de conceperea fătului. Este vorba, în primul rând, despre verificarea glicemiei şi de obţinerea unui echilibru. Acest lucru necesită o disciplină riguroasă. Viitoarea mamă trebuie să-şi controleze nivelul de zahăr”, explică dr. Mihaela Dobre, medic obstetrician – ginecolog.
Analize de efectuat, înainte de sarcină
În cazul unui dezechilibru, tratamentul cu insulină va fi intensificat până când glicemia se apropie, cât mai mult posibil, de nivelul normal. „Tratamentul constă în trei sau patru injecţii zilnice cu insulină. Este esenţială ajungerea la un bun echilibru glicemic, după instalarea căruia, sarcina se poate dezvolta normal. Pe lângă controlul glicemiei, viitoarea mamă va trebui să efectueze o verificare oftalmologică şi o dozare urinară a albuminei. De fapt, afectarea retinei sau a rinichilor sunt complicaţii foarte posibile în caz de diabet. Mai mult, pacienta va trebui să-şi verifice presiunea arterială şi să facă o electrocardiogramă, pentru a verifica dacă nu suferă cumva de o insuficienţă coronariană şi dacă riscă o problemă cardiacă”, explică dr. Cristina Maria Mihai, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Toate aceste analize se fac, de obicei, într-o singură zi. Câteodată, însă, este nevoie de o săptămână de spitalizare.
În timpul sarcinii, ecografiile obişnuite sunt suficiente pentru a controla sănătatea bebeluşului.
Consecinţele diabetului gestaţional
Pentru a evita diabetul gestaţional, este nevoie de un regim echilibrat, prescris de medicul specialist. Acest regim nu pune în pericol creşterea copilului, pentru că se axează pe o reechilibrare a aportului zilnic. Viitoarea mamă trebuie să-şi controleze nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, aceasta este sfătuită să recurgă la o activitate fizică adaptată vârstei de gestaţie, cum ar fi gimnastica în apă.
Specialiştii afirmă că fătul nu prezintă niciun risc de malformaţie, deoarece diabetul gestaţional apare târziu, când bebeluşul este deja bine format. În schimb, dacă se impune un tratament cu insulină, trebuie urmărit ritmul cardiac al bebeluşului, permanent.
În general, la începutul lunii a noua, la pacientele bolnave de diabet de tip 1 şi 2,dar şi la pacientele cu diabet gestaţional, cu glicemie prea mare sau cu fătul prea mare, naşterea se provoacă. În cazul diabetului gestaţional bine echilibrat, prin regim alimentar, când fătul nu este supraponderal, naşterea nu trebuie provocată.