Fibromul uterin reprezintă o tumoare musculară ce se dezvoltă în interiorul peretelui uterin, afectând peste 60% dintre femeile cu vârsta de peste 45 ani. Potrivit dr. Andrei Nicolae Zisu, specialist în obstetrică şi ginecologie, majoritatea femeilor diagnosticate cu fibrom uterin nu prezintă niciun simptom.
Cu toate acestea, când o femeie are fibrom uterin simptomatic, se prezintă la medicul specialist cu sângerări intermenstruale, sângerări menstruale extrem de abundente, cu cheaguri, dureri abdominale, micţiuni frecvente etc. Femeile pot trăi mulţi ani cu aceste tumori benigne fără să aibă simptome, însă, de multe ori, ele pot afecta calitatea vieţii pacientelor, astfel că trebuie să se intervină terapeutic.
Remediul este de ordin medicamentos, spune dr. Zisu, sau chirurgical, iar în ultimul caz, intervenţia se poate efectua clasic, vaginal sau laparoscopic.
„Consider că severitatea şi impactul simptomelor asupra calităţii vieţii determină alegerea tipului de tratament necesar. Câteva simptome specifice sunt: sângerările dese şi abundente; senzaţia de presiune pelvină sau de durere în zona pelvică; menstruaţii abundente; dureri de spate; urinări frecvente; probleme reproductive”, explică specialistul.
Terapia medicală, indicaţii şi contraindicaţii
Tratamentul medicamentos se adresează preponderent pacientelor cu fibroame uterine de mici dimensiuni, simptomatice.
Potrivit specialistului în obstetrică şi ginecologie, prin terapia medicală se evită complicaţiile asociate intervenţiei chirurgicale, uterul fiind menţinut.
„Totuşi, în mod uzual, la unele paciente, simptomele reapar după terminarea tratamentului medicamentos, acesta fiind recomandat pentru controlul temporar al simptomelor sau pentru managementul preoperativ în scopul reducerii mărimii fibromului şi îmbunătăţirii stării hematologice”, adaugă dr. Andrei Nicolae Zisu.
Când se impune tratamentul chirurgical
Totuşi, specialistul sfătuieşte ca în cazul sângerărilor incontrolabile şi imposibilităţii realizării activităţilor cotidiene, determinate de spitalizările frecvente, varianta optimă este cea chirurgicală, constând în extirparea fibromului uterin (miomectomie) sau, în anumite cazuri, a uterului (histerectomie).
„Controversele actuale dar şi întrebările pe care le primesc privesc eficienţa tratamentului medicamentos, dar şi riscurile pe care le expune miomectomia (îndepărtarea individuală a fibroamelor uterine), atât pe perioada spitalizării, dar şi după aceasta. Tratamentul ideal, pentru fiecare pacientă, diferă în funcţie de vârsta acesteia, de dimensiunile tumorii, de simptomele avute, iar aplicarea şi personalizarea unui anume remediu se pot face numai după o serie de analize medicale, dar şi după o evaluare temeinica a stării generale”, menţionează medicul specialist.
Tehnicile de distrugere intrauterină a nodulilor fibromatoşi, prin mioliză laparoscopică sau prin embolizare a arterei uterine, sunt o opţiune justificată doar la un număr mic de paciente.
Extirparea nodulilor fibromatoşi la pacientele ce vor să-şi păstreze capacitatea de reproducere se poate realiza pe cale histeroscopică, laparoscopică, pe cale vaginală sau abdominală. Abordarea depinde de localizarea nodulilor şi de numărul acestora. Abordarea histeroscopică, laparoscopică sau vaginală reprezintă, pentru pacientă, cea mai bună alegere, necesitând spitalizare pe o perioadă scurtă, 2-3 zile, şi recuperare rapidă.
Potrivit medicului ginecolog, îndepărtarea uterului, transformat tumoral de către fibroame, se poate realiza prin abordare minim invazivă, pe cale vaginală sau laparoscopică, sau, în cazul uterelor de mari dimensiuni, pe cale abdominală.
xxx
Pentru mai multe detalii, programări şi consiliere, apelaţi numărul de telefon al Spitalului Euromaterna 0241.605.555.