26 Februarie 2018
838 accesări
0 comentarii

Potrivit dr. Diana Cârjaliu, medic psihiatru, studiile arată că o treime dintre persoanele diagnosticate anterior cu tulburare depresivă majoră au, în realitate, tulburare afectivă bipolară, episod depresiv.

„Cu alte cuvinte, tulburarea afectivă bipolară este greşit diagnosticată timp de foarte mulţi ani, până apare un prim episod maniacal, care tranşează diagnosticul. Preţul este ineficienţa tratamentului antidepresiv, cronicizarea depresiei şi alterarea severă a calităţii vieţii, a activităţii şi a performanţelor. Aceasta este cu atât mai grav, cu cât tulburarea afectivă bipolară debutează în cele mai multe cazuri la pubertate sau adolescenţă şi primele episoade sunt depresive. Nu există lună în care să nu văd un asemenea caz”, a declarat specialistul.


Medicul a mai spus că acurateţea diagnosticului psihiatric ţine atât de abilitatea psihiatrului în a formula întrebările pentru a obţine informaţiile relevante pentru diagnosticul diferenţial, cât şi de capacitatea individului de a-şi etala obiectiv istoricul.

Problema este că, de foarte multe ori, persoana cu probleme psihice nu merge niciodată la psihiatru de la debutul simptomelor sau măcar de la primul episod, iar de aici apar complicaţiile.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU