12 Aprilie 2019
771 accesări
0 comentarii

De cele mai multe ori, viitoarele mămici au greţuri la începutul sarcinii. Deşi nu este o stare prea plăcută, medicii spun că greţurile matinale sunt, de fapt, un motiv de bucurie, dincolo de disconfortul provocat. Cum aşa? S-a dovedit ştiinţific că, pentru femeile care manifestă acest simptom, greţurile sunt un semn bun de sarcină, care pot indica că totul decurge normal, fără ameninţarea unui avort spontan.

Totuşi, chiar dacă o femeie nu le manifestă deloc, asta nu înseamnă că sarcina este pusă în pericol sau că există probleme. Până acum, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să descopere o cauză clară a acestui simptom de sarcină şi nu au reuşit nici să găsească o explicaţie logică a faptului că unele femei manifestă greţuri matinale şi altele nu.

Potrivit dr. Coralia Ştefănescu, medic primar Obstetrică- Ginecologie, intoleranţa digestivă manifestată prin greţuri şi vărsături este deseori prezentă în sarcină, mai ales în primul trimestru.

„În ciuda credinţelor populare, greaţa poate fi prezentă nu numai dimineaţa, dar şi la prânz şi seara. Fenomenul este datorat creşterii rapide nivelurilor hormonale (estrogeni şi mai ales progesteron) cu impact deosebit asupra sensibilităţii la mirosuri şi functionalităţii normale a tubului digestiv. Deşi neplăcute, aceste simptome însoţesc deseori sarcinile cu evoluţie favorabilă, deoarece sunt asociate cu un nivel crescut de progesteron (hormon implicat în menţinerea sarcinii). În cazurile uşoare şi medii, se pot utiliza câteva remedii simple şi eficace, cum ar fi ghimbirul (consumat sub formă de dulciuri confiate, bere de ghimbir sau ceai de ghimbir cu miere), evitarea meselor copioase prea grase sau prea picante (mai ales seara), consumul ceaiului de mentă înainte de culcare sau utilizarea a 1-2 picături de ulei esenţial de lămâie picurate pe faţa de pernă sau pe o batistă. Cazurile severe, care pot duce la deshidratare sau dezechilibre hidroelectrolitice vor fi tratate în spital cu medicatie recomandată de medicul obstetrician”, a explicat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU