Toxoplasmoza este o boală determinată de un parazit, toxoplasma gondii, care poate pătrunde în organism prin contactul cu fecalele pisicilor, prin intermediul cărnii neprocesate sau inadecvat gătite. În acelaşi timp, boala se poate transmite şi de la mamă la făt, şi mai rar, prin transfuzii sangvine sau transplant de organe.
„Toxoplasmoza reprezintă o afecţiune rară, care, la femeia non-gravidă, sănătoasă, este foarte frecvent asimptomatică. Pacienta poate resimţi simptome nespecifice, «flu-like», precum dureri musculare sau subfebrilitate, care se menţin pe durata a câteva săptămâni, apoi dispar. Din păcate, parazitul rămâne în organism, putându-se reactiva în perioade de imunodepresie”, explică dr. Dana Mănac, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.
În general, a subliniat ea, dacă pacienta a avut contact anterior cu toxoplasma gondii, aceasta este imunizată, iar în analize, imunizarea se reflectă prin titru IgG Toxoplasma gondii crescut. În cazul absenţei contactului anterior sarcinii, IgG şi IgM vor avea titru scăzut.
Printre riscurile contactării toxoplasmozei în timpul sarcinii se numără: producerea avortului, moarte fetală, nou- născut cu semne de toxoplasmoză congenitală: modificări ale dimensiunilor capului nou-născutului, fie crescute, fie scăzute, însă cele mai importante modificări sunt neurologice. Din această categorie fac parte convulsiile şi problemele oculare, frecvent nediagnosticate la naştere, ci în perioada imediat următoare, afecţiuni ce pot duce până la pierderea vederii.
În aceste condiţii, dr. Mănac le recomandă femeilor efectuarea profilului TORCH în perioada de preconcepţie, iar dacă nu au făcut acest lucru, este indicată efectuarea lui în primul trimestru de sarcină, împreună cu analizele uzuale.
Boala poate trece, uneori, neobservată
De asemenea, în perioada sarcinii, gravidele neimunizate sunt sfătuite să evite pisicile, mai ales litiera pisicii, să consume carne adecvat procesată, iar în cazul contactării infecţiei pe perioada sarcinii, să urmeze recomandările medicului obstetrician şi pe cele ale medicului infecţionist. Desigur, există posibilitatea ca toxoplasmoza să treacă, uneori, neobservată sau să rămână benignă. Cu toate acestea, există posibilitatea ca boala să contamineze fătul, ceea ce este foarte grav. Cum spuneam, riscul transmiterii este mic, dar consecinţele sunt grave: avort, probleme cerebrale, afectarea vederii copilului în copilărie. Spre sfârşitul sarcinii, riscul de transmitere este mult mai ridicat (90%), dar consecinţele sunt mai puţin grave pentru bebeluş.
Desigur, probabil că vă întrebaţi dacă toxoplasmoza poate fi prevenită. Răspunsul este da, dar pentru asta trebuie să respectaţi câteva reguli de igienă. Aşadar, ca viitoare mămică trebuie să spălaţi foarte bine crudităţile, să vă abţineţi să mâncaţi în localuri publice şi să consumaţi mereu carnea foarte bine fiartă.
Totodată, este bine să evitaţi să schimbaţi nisipul pisicii, iar pentru a evita contaminarea de la pământ ar fi bine să lăsaţi grădina în grija celorlalţi. Apoi, spălatul pe mâini în mod regulat este foarte important.