16 Februarie 2017
2039 accesări
0 comentarii

Gripa a reprezentat dintotdeauna o problemă acută de sănătate publică, care poate afecta grav persoanele din categoriile vulnerabile, adică bolnavii cronici, femeile însărcinate şi în mod special persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Constantin Dina, în judeţul Constanţa, gripa a îmbolnăvit foarte mulţi constănţeni. „La acest moment, avem confirmate 388 de cazuri de gripă. Mai mult decât atât, toate cele 30.500 de doze de vaccin antigripal au fost epuizate. Medicii de familie ne-au informat că nu mai au în prezent nicio fiolă”, a declarat pentru „Cuget Liber”, directorul DSP.

Trebuie precizat că persoanele cu probleme medicale cronice sunt mult mai vulnerabile în contact cu virusul gripal, faţă de populaţia adultă. Ca urmare, în cazul în care contactează virusul gripal, aceştia prezintă un risc crescut de a dezvolta complicaţii grave, cum ar fi pneumonia, întrucât sistemul lor imunitar este deja slăbit şi au un risc mare de spitalizare.

Acesta este şi motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală înaintea fiecărui sezon. În plus, în cazul femeilor însărcinate, riscul de îmbol-năvire de gripă, într-o formă severă, creşte după primul trimestru de sarcină. Aşadar, sarcina determină anumite modificări temporare în sistemul imunitar, iar viitoarea mamă este mai vulnerabilă în faţa bolii. Altfel spus, gripa poate provoca, în cazul femeilor însărcinate, chiar naşterea prematură sau naşterea unui copil cu o greutate sub cea normală.

În cazul vârstnicilor, aceştia au un risc ridicat de contactare a gripei, de spitalizare şi de apariţie a complicaţiilor din cauza slăbirii sistemului imunitar.

La ora actuală, aproximativ 80% dintre cazurile de decese asociate gripei se produc în rândul persoanelor vârstnice.

Simptomele specifice gripei sunt febra, lăcrimarea ochilor, scurgeri nazale, stare de oboseală nejustificată, dureri de cap foarte puternice, dureri musculare şi lipsa poftei de mâncare.

Ca măsuri generale de prevenţie împotriva gripei se recomandă: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă; vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariţiei gripei. În acelaşi timp, se recomandă păstrarea unei igiene corporale riguroase şi a spaţiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite şi luminoase. Oamenii trebuie să mai ştie că vaccinarea este utilă în orice moment, dar se recomandă a fi făcută, totuşi, la începutul sezonului rece, urmând ca din momentul în care a fost injectat, vaccinul să înceapă să dezvolte imunitate împotriva virusurilor gripale după 14 sau 15 zile.

În cazul gripei, automedicaţia nu este recomandată, aşa că la primele semne de boală populaţia trebuie să se prezinte la medicul de familie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU