Ciuboțica cucului sau tătăneasa este o plantă erbacee perenă, galbenă sau albă, ale cărei flori sunt utilizate în medicina tradițională datorită compușilor săi activi. Ele conțin substanțe cu proprietăți antiinflamatoare, expectorante și calmante. Medicii spun că semințele de ciuboțica cucului sunt o comoară nutritivă și au multiple beneficii pentru organism. Aceste semințe conțin acizi grași polinesaturați, inclusiv acid linoleic și acid alfa-linoleic, contribuind la sănătatea inimii și a sistemului nervos. Semințele acestei plante reprezintă o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile, contribuind la sănătatea digestivă și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. În plus, semințele sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali, incluzând proteine, grăsimi sănătoase, fibre, vitamine (în special vitamina E și grupul B) și minerale (cum ar fi calciu, magneziu și fier). De asemenea, planta este de mare ajutor pentru sănătatea inimii: grăsimile sănătoase din ciuboțica cucului, precum acidul oleic și sesaminul, au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare prin reducerea nivelului de colesterol LDL și a inflamației. Totodată, conținutul de calciu și alte minerale esențiale din ciuboțica cucului contribuie la menținerea sănătății osoase. Studiile arată și că unii compuși din ciuboțica cucului pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge, fiind utili în gestionarea diabetului de tip 2.