HIV este acronimul, în limba engleză, pentru virusul imunodeficienţei umane, virus care este responsabil cu dezvoltarea patologiei SIDA (sindromul imuno-deficienţei dobândite).
Există trei modalităţi de transmitere a virusului, dar cea mai frecventă este prin contact direct cu sângele contaminat al unei persoane infectate.
A doua cale de infectare este prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, iar a treia prin transmitere de la mama infectată la făt.
„Orice manevră care presupune sân-gerare prezintă un risc de contaminare. Mă refer la intervenţiile chirurgicale, stomatologice, manichiură, pedichiură, puncţia lobului urechii pentru cercei, tatuaje, sau pur şi simplu folosirea unui instrumentar incorect sau incomplet sterilizat”, explică dr. Loti Popescu.
Pentru a preveni infectarea cu virusul HIV, toată lumea trebuie să fie precaută, să nu se atingă sângele altei persoane şi să se folosească prezervativul la contactul sexual.
Femeilor însărcinate le este recomandat să facă testele indicate în sarcină pentru depistarea acestor tipuri de patologii. Toate tăieturile trebuie acoperite cu bandaje, iar suprafeţele murdare de sânge se spală şi se dezinfectează.
„Se folosesc mănuşi de unică folosinţă în momentul în care se vine în contact cu sângele, în special dacă mâinile prezintă leziuni. Acestea sunt «poarta de intrare» a virusurilor şi bacteriilor în organism. După ce se scot mănuşile, spălaţi-vă imediat pe mâini”, adaugă specialistul.