26 Ianuarie 2021
2196 accesări
0 comentarii

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă care poate afecta numeroase organe și țesuturi, cel mai frecvent fiind localizată la nivel pulmonar. Spre deosebire de tuberculoza pulmonară, în tuberculoza osteo-articulară, este afectat osul spongios, în vecinătatea cartilajului articular, discul vertebral, cu predilecție, extinzându-se la corpii vertebrali adiacenți, generând o afecțiune denumită și cunoscută ca Morbul lui Pott. Potrivit specialiștilor Spitalului Județean Constanța, „pacientul poate avea leziuni pulmonare evolutive, poate avea sechele ale unei tuberculoze pulmonare sau poate fii sănătos, din punct de vedere pulmonar”.

În cazul tuberculozei osteo-articulare simptomatologia este nespecifică, paloare, astenie, scădere ponderală. Însă și pacientul supraponderal poate suferi de această boală.

La Constanța, Secția TBC osteo-articular, secție exterioară a Spitalului Județean Constanța „Sf. Andrei” diagnostichează și tratează tuberculoza osteo-articulară și extra-pulmonară. Tratamentul pacientului este asigurat prin Programul Național de Prevenție și Tratament al Tuberculozei, tratament gratuit, administrat cu testarea toleranței și sensibilității, pe parcursul spitalizării. Tratamentul chirurgical se referă la drenajul abcesului paravertebral sau colecției purulente, lavajul cavității în scopul obținerii stabilizării focarului infecțios. Pentru această secție, adresabilitatea este din tot teritoriul României, prin comunicare cu dispensarele TBC.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN