Vindecarea de COVID-19 nu înseamnă că s-a încheiat „călătoria” pentru recuperarea sănătății. În multe cazuri, atrag atenția specialiștii, este nevoie de tratamente de recuperare, mai ales că acest virus perfid afectează pacienții pe toate planurile.
Pandemia de COVID-19 reprezintă o provocare la nivel mondial, pentru toate sistemele de sănătate, mai solicitate în prezent ca niciodată. Dar, în același timp, reprezintă o provocare și pentru fiecare individ în parte. La nivel mondial, deja milioane de oameni au fost diagnosticați cu acest virus; unii au avut forme ușoare de manifestare, dar un număr considerabil s-au confruntat cu forme medii sau severe, au avut nevoie de spitalizare și chiar de suport ventilator.
Odată testul PCR negativat, pacienții aceștia sunt externați din spitale și se întorc acasă, sperând să-și reia viața obișnuită. Nu se întâmplă însă astfel, întrucât constată că au rămas cu sechele. „Pacienții aceștia nu sunt în întregime refăcuți, chiar dacă testul PCR este negativat. Ei necesită încă tratament de recuperare, pentru că mai au simptome: oboseală, respirație grea, imposibilitatea de a face eforturi susținute. De exemplu, le este greu să urce scările sau să care o sacoșă de cumpărături. De asemenea, acuză faptul că nu dorm bine, sunt agitați, depresivi sau anxioși”, a explicat dr. Adriana Drăgan, medic primar medicină fizică și recuperare medicală, din cadrul Clinicii Fiziozone din Constanța.
Cei mai afectați de aceste urmări ale infectării cu COVID-19 sunt vârstnicii, care resimt mai puternic perioadele îndelungi de spitalizare, mai ales în contextul unor afecțiuni asociate.
Beneficiile tratamentului de recuperare
Drept pentru care, este recomandată urmarea unui tratament de recuperare. „Acest tratament se poate face foarte bine într-o clinică de recuperare, prin internare, dacă este un caz mai grav, în care pacientul se deplasează mai greu, sau în cabinetele de recuperare ambulatorii. Medicul de recuperare evaluează pacientul la consultație și stabilește deficitele pacientului și obiectivele terapiei, care este realizată de fizioterapeuți, kinetoterapeuți și maseuri.
Tratamentul acestor bolnavi post COVID-19 cuprinde exerciții fizice de gimnastică respiratorie, exerciții pentru recuperarea forței musculare și a rezistenței musculare la nivelul trunchiului și membrelor, exerciții pentru mers, coordonare și echilibru, proceduri de biostimulare și drenaj (cu laser, oscilații profunde TECAR, body flow, Vacumed), electrostimulare, electroterapie, ultrasunete, masaj”, a explicat medicul Adriana Drăgan.
Specialistul a atras atenția că, în timpul tratamentului de recuperare, monitorizarea pacienților aflați în stare post COVID-19 este importantă. „Gradarea efortului lor, în așa fel încât să nu ajungă la saturații de oxigen periculoase este foarte importantă, iar experiența terapeuților joacă în acest caz un rol hotărâtor”, a subliniat dr. Adriana Drăgan. Tocmai pentru a nu se ajunge în situații în care starea de sănătate a pacienților să fie pusă în pericol este important ca exercițiile respective, de respirație și de recuperare, să fie realizate sub îndrumarea și monitorizarea specialiștilor, nu acasă, la sfatul vreunui cunoscut.
Tratamentul de recuperare pentru sechelele post COVID-19 se pot realiza în cadrul Clinicii Fiziozone din Constanța. „În clinica noastră, acest tratament cuprinde și proceduri de ozonoterapie, mai ales sub forma autohemoterapiei majore, care are efecte extraordinare în recuperarea acestor bolnavi. Problemele de sănătate după COVID-19 se pot rezolva, trebuie doar să se apeleze la terapie de recuperare”, a subliniat medicul Adriana Drăgan.