Boala Parkinson este o tulburare a creierului care se manifestă prin pierderea treptată a controlului muscular. La început, simptomele acestei afecţiuni pot fi uşoare şi mulţi pacienţi tind să le ignore, trecându-le cu vederea. Semnele distinctive ale bolii includ tremuratul, mişcări încetinite ale corpului, dezechilibru etc.
La ora actuală, boala Parkinson afectează aproximativ 1,4 % din populaţia cu vârsta peste 55 ani, în România existând deja diagnosticaţi aproximativ 72.000 de pacienţi. Pentru a veni în sprijinul lor, medicii constănţeni au implementat una dintre cele mai noi metode de tratament în urma căreia simptomatologia bolii se ameliorează considerabil chiar după primele 24 de ore de tratament.
Noua procedură presupune renunţarea la medicaţia orală şi administrarea acesteia sub formă de gel, printr-un tub, direct în duoden. Desigur, în primă fază, pacientul este evaluat din punct de vedere clinic, iar dacă starea de sănătate a bolnavului permite acest lucru, se iniţiază intervenţia.
Reprezentanţii Spitalului Judeţean Constanţa au declarat că, pentru a stabili dacă pacientul răspunde favorabil la această metodă de tratament şi pentru stabilirea dozei înainte de a începe tratamentul cu un tub permanent, se recomandă un tub nazoduodenal temporar. Desigur, montarea şi supravegherea tubului permanent nu se poate realiza decât de o echipă de specialişti, formată dinmedici neurologi şi gastroenterologi. Procedura este minim invazivă, iar perioada de spitalizare nu depăşeşte o săptămână.
De noua metodă de tratament pot beneficia gratuit pacienţii diagnosticaţi cu Parkinson care sunt asiguraţi, indiferent de vârstă.
Tratamente utilizate doar în şase centre din ţară
În prezent, terapia inovatoare este utilizată în doar şase centre din ţară, printre care şi Constanţa. Coordonatorul programului pe regiunea Dobrogea, pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, este medicul neurolog Any Axelerad Docu, alături de care îi amintim pe dr. Eugen Dumitru şi dr. Luana Alexandrescu, medici secţia Gastroenterologie.
La ora actuală, nu putem spune că în judeţul Constanţa se înregistrează o creştere a numărului de bolnavi cu Parkinson. Partea proastă, spune dr. Docu, este că această boală invalidantă, degenerativă nu afectează doar bătrânii.
„În ultimii doi ani, în evidenţele noastre au intrat şi mulţi pacienţi cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani”, a precizat specialistul.
Boala Parkinson poate afecta capacitatea unei persoane de a-şi controla mişcările corpului. Anumite celule nervoase de la nivelul creierului produc, în mod normal, o substanţă chimică numită dopamină. Dopamina este, practic, un neuro-transmiţător, prin intermediul căruia celulele nervoase controlează mişcările corpului. În boala Parkinson, aceste celule nervoase, ce produc dopamina, se distrug, ducând la nivele scăzute ale acesteia. Când se întâmplă acest lucru, pot apărea probleme în mişcările corpului.