Luna aceasta, Fundaţia „Baylor Marea Neagră” sărbătoreşte zece ani de la inaugurarea Programului de consiliere, testare voluntară şi gratuită pentru HIV şi hepatite. În tot acest timp, numeroşi dobrogeni şi-au aflat starea de sănătate şi au avut acces la tratament, iar cei mai norocoşi dintre beneficiarii programului de testare gratuită au avut certitudinea unei stări bune de sănătate.
De la iniţierea programului, „Baylor” a efectuat în Dobrogea peste 65.490 de testări pentru HIV, hepatita virală B sau hepatita virală C. În acelaşi timp, aproape 5.000 dintre persoanele testate au avut rezultate reactive la unul dintre cele trei virusuri, ceea ce dovedeşte cât de mare este răspândirea acestor infecţii în rândul dobrogenilor.
De asemenea, de-a lungul celor zece ani de activitate, testele efectuate aici au fost reactive de 339 de ori la HIV, de 2.587 de ori la hepatita B şi de 1.919 ori la hepatita virală C.
„Este important de reţinut faptul că, cel puţin în cazul hepatitelor virale B şi C, aproximativ jumătate dintre rezultatele reactive aparţin unor persoane de peste 50 de ani. Atât în România, cât şi la nivel mondial, categoria cea mai expusă la virusul hepatitic C este cea a persoanelor născute în perioada 1945-1965. Datele oficiale arată că trei pătrimi dintre cei 3,5 milioane de bolnavi de hepatita C din SUA fac parte din această categorie de vârstă. De asemenea, cele mai multe decese cauzate de hepatita C se înregistrează printre persoanele născute în perioada 1945-1965. Centrul American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor atrage atenţia asupra importanţei testării, mai ales pentru persoanele născute în perioada 1945-1965. Este important ca medicii de familie să cunoască aceste date şi să le recomande pacienţilor pe care îi au în îngrijire să se testeze pentru hepatitele virale B sau C”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei „Baylor Marea Neagră”.