08 Decembrie 2016
1737 accesări
0 comentarii

În România, la fiecare 1.000 de naşteri viabile, 3 dintre nou-născuţi prezintă deficienţe de auz, greu de sesizat în lipsa unui control de specialitate. Surditatea sauhipoacuzia profundă este afecţiunea nativă cu cea mai mare incidenţă de la noi din ţară, ce ajunge depistată, de cele mai multe ori, abia în jurul vârstei de 2 ani, când şansele de recuperare a capacităţii de vorbire a copilului sunt cu mult mai reduse.

Pentru a asigura şansa la o viaţă normală, pentru copiii care se nasc cu hipoacuzie, Ministerul Sănătăţii anunţă începerea Programului Naţional de Testare Auditivă a Nou-Născuţilor, prin care toţi bebeluşii născuţi în spitalele şi maternităţile de stat din România vor beneficia, încă din prima lună de viaţă, de un control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă.

„O componentă esenţială a programului constă într-o aplicaţie informatică unică, în care toate datele din aparatele de screening vor fi agregate şi centralizate, în vederea raportării ulterioare. Astfel, toate rezultatele testelor auditive neo-natale din România vor putea fi vizualizate într-o serie de rapoarte disponibile Ministerului Sănătăţii din interfaţa de administrare a platformei informatice. După colectarea de suficiente date, platforma va permite, automat, agregarea şi filtrarea rezultatelor acestor teste, lucru ce va permite evidenţierea copiilor ce nu au ajuns să fie testaţi la timp conform protocolului”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

În perioada următoare, se va implementa şi o funcţionalitate prin care părinţii vor primi notificări prin SMS pentru a se prezenta controalelor aferente protocolului de screening. Programul naţional de Screening Auditiv pentru Nou-Născuţi a început deja în 3 maternităţi din Capitală şi va fi extins la nivel naţional în 2017, după dotarea cu aparatură modernă de screening auditiv a alte 335 de unităţi medicale de stat din România, inclusiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanţa.

Taguri articol: sfatul medicului screening teste copil control

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii