În ultimii ani, hepatita a cauzat numeroase decese, ca efect al complicaţiilor produse de această infecţie. Din cauză că, de multe ori, această afecţiune nu dă simptome, pacienţii traiesc şi zeci de ani nediagnosticaţi, timp în care boala face ravagii în organism. Din păcate, mulţi descoperă afecţiunea prea târziu, când nu mai poate fi făcut mare lucru, şi deja s-au ales cu un cancer de ficat sau cu ciroză.
De aceea, medicii specialişti de la Centru medical Iowemed doresc să avertizeze populaţia, să îşi facă testele specifice, pentru a detecta din timp o posibilă infectare cu vreun virsus hepatititc. Totodată, aceştia oferă informaţii despre formele de hepatită existente, în scopul prevenţiei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încurajează ţările să acţioneze acum, pentru a reduce decesele provocate de hepatitele virale. Astfel, OMS îndeamnă ţările să ia măsuri rapide pentru a îmbunătăţi cunoştinţele despre boală şi pentru a spori accesul la serviciile de testare şi tratament. În prezent, doar una din 20 de persoane cu hepatită virală ştie că are această boală şi doar una din 100 de persoane bolnave face tratament. Medicii specialişti spun că omenirea a ignorat hepatita şi pericolul pe care aceasta îl prezintă.
„Există 5 tipuri de hepatită, A, B, C, D şi E (virusurile HVA, HVB, HVC etc.). Hepatita A, spre exemplu, poate fi contactată prin alimente şi apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire. Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum şi de la mamă la copil, în momentul naşterii. Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sânge infestat şi, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naştere”, explică specialiştii Centrului medical Iowemed.
Modalităţi de tratament şi prevenţie
În cazul HVC, organismul nu este capabil să lupte singur împotriva infecţiei, aceasta devenind cronică, iar bolnavii pot ajunge adesea la ciroză şi cancer hepatic, forma de cancer care produce cel mai mare număr de decese cu excepţia celui pulmonar. Virusul hepatitei E se transmite de regulă prin consumul de apă sau alimente contaminate.
„În întreaga lume 400 de milioane de oameni sunt infectaţi cu hepatita B şi C, de peste zece ori mai mulţi decât cei infectaţi cu HIV. Se estimează că 1.450.000 de persoane au murit în 2013 din cauza acestei afecţiuni, comparativ cu sub un milion de persoane în 1990. În prezent există un vaccin eficient, precum şi tratament pentru hepatita B. Pentru hepatita C nu există un vaccin, însă în ultimii ani s-a înregistrat un progres considerabil în ceea ce priveşte tratamentul acestei boli. De asemenea, introducerea medicamentelor, cunoscute sub denumirea de antivirale cu acţiune directă, face posibilă vindecarea a peste 90% dintre pacinţi în termen de 2-3 luni. Dar, în multe ţări, actualele politici, reglementări şi preţuri la medicamente fac ca tratamentul să nu fie la îndemâna tutror pacienţilor”, menţionează medicii specialişti.
Eradicarea hepatitei virale este posibilă dacă se pune un accent mai mare pe prevenire, diagnosticare şi tratament. Vaccinarea este foarte importantă, aceasta fiind posibilă pentru tipurile A şi B ale hepatitei. Diagnosticarea precoce este şi ea extrem de importantă, dat fiind faptul că, în prezent, există medicamente foarte eficiente, care pot preveni dezvoltarea unui cancer la ficat. Circa două milioane de persoane din întreaga lume se îmbolnăvesc, anual, din cauza reutilizării seringilor.
Din 2014, 184 de ţări au introdus vaccinarea copiilor nou-născuţi împotriva hepatitei B, ca parte a programului naţional de vaccinare.
România ocupă locul 25 din 27 în Indexul European al Hepatitei, lansat în 2012 de Asociația Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat. Cercetările epidemiologice recente indică un număr de circa 600.000 de români infectaţi, dintre care 80% - 90% cu hepatita C în faza cronică.
Xxx
Pentru detalii, programări, consultaţii, diagnosticare, tratament şi consiliere, apelaţi numărul de telefon al Centrului medical Iowemed 0241.962.