29 August 2017
1205 accesări
0 comentarii

La ora actuală, jumătate dintre femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani. Asimptomatic, cancerul de col uterin este greu de depistat în stadiu incipient. Pe de altă parte, dacă stadiul de cancer este unul mai avansat, răspândit în ganglionii limfatici, dar neextins în alte locuri, rata de supravieţuire este de 92%. De aceea, diagnosticul precoce este cel mai important în cazul unei persoane care suferă de cancer, sunt de părere specialiştii Medstar General Hospital din Constanţa. „Diagnosticarea precoce se poate face prin teste regulate Papanicolau şi prin acordarea atenţiei la semne şi simptome. Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV. Unele forme de comportament sexual cresc riscul unei femei de a avea infecţia HPV - relaţii sexuale la o vârstă fragedă, prezenţa a numeroşi parteneri sexuali. Aceştia pot fi purtător de HPV timp de mulţi ani, fără niciun simptom sau condiloame, adică negi în zona perianală. Din acest motiv, partenerul sexual, fără a fi conştient, poate transmite cu uşurinţă virusul HPV”, au precizat cadrele medicale de la Medstar General Hospital.

Ca urmare, constănţencele care vor să facă testul trebuie să se prezinte mai întâi la cabinetul medicului de familie, care va stabili dacă pacienta se poate încadra în program. Medicul de familie are datoria să-şi informeze pacientele, apoi să le elibereze un formular care va asigura înscrierea în program, precum şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Mai departe, probele vor fi transmise către centrul de recoltare al spitalului care a organizat screeningul sau, după caz, la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

Testul Papanicolau implică recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin. Acestea sunt examinate ulterior la microscop, în vederea identificării anomaliilor celulare precoce.

Cancerul de col uterin poate fi depistat în cadrul Programului Naţional din care Medstar General Hospital face parte. Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, programul poate fi accesat de femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, prin intermediul cabinetelor medicale de asistenţă primară.

Specialiştii consideră că pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin, cum ar fi fumatul, naşterile multiple etc. Potrivit ultimilor statistici de specialitate, în fiecare zi nouă românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decât media europeană.

Pentru a preveni acest lucru, specialiştii recomandă femeilor să se prezinte la medicul ginecolog cel puţin o dată pe an, pentru a face un control de rutină şi pentru a face un test Papanicolau. Odată depistată, boala poate fi tratată şi cu un tratament personalizat.

Potrivit medicilor, noua abordare medicală, respectiv tratamentul personalizat, creşte speranţa de viaţă cu 25-40%, în funcţie de tipul tumorii şi instrumentul terapeutic. Acest tratament personalizat, au precizat cei de la Medstar se bazează pe ultimele descoperiri în genetică şi biologie moleculară, folosind medicamentele cât mai eficient posibil şi fiind mai eficient, mai puţin toxic şi mai accesibil.

Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit şi mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul şi stadiul bolii.

Trebuie precizat că examenul de screening tip Papanicolau poate identifica leziunile cu potenţial canceros, iar tratamentul bazat pe rezultatele acestui test poate preveni apariţia cancerului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU