Hepatita reprezintă inflamarea ficatului. Ea poate fi acută sau cronică.
Această inflamare a ficatului antrenează distrugerea, în proporţie mai mare sau mai mică, a hepatocitelor, principalele celule hepatice.
Dacă inflamarea este recentă (mai puţin de 6 luni), se vorbeşte despre o afecţiune acută.
Aceasta se manifestă prin anumite simptome care se pot întinde pe durata a câteva săptămâni: îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter), urină de culoare închisă, oboseală accentuată, greţuri, vărsături, dureri abdominale, etc.
„Dacă leziunile inflamatorii persistă mai mult de 6 luni, se vorbeşte despre o hepatită cronică. Aceasta se manifestă, uneori, prin oboseală (astenie). Totuşi, la anumiţi pacienţi, hepatita cronică nu trădează niciun simptom şi astfel poate să treacă neobservată. Din cadrul hepatitelor virale, doar virusurile B, C şi D pot duce la o hepatită cronică. Procesul de testare a virusurilor hepatitice B, C şi a infecţiei cu HIV presupune două componente importante: consilierea şi testarea propriu-zisă. Prima dintre ele are o preponderenţă semnificativă atât ca importanţă, cât şi ca durată. Dacă recoltarea şi prelucrarea testelor durează, în medie, 15 minute, şedinţei de consiliere îi este atribuit un interval orar cel puţin dublu.
Şedinţa de consiliere este ghidată de un consilier, care acţionează doar ca un catalizator, personajul principal al procesului curativ fiind, desigur, pacientul. Consilierea pre-testare este personalizată în funcţie de nevoile pacienţilor, dar ocupă, în medie, 10 până la 20 minute. Înainte de orice, pacientul este asigurat de protejarea confidenţialităţii asupra tuturor informaţiilor şi aspectelor abordate în timpul şedinţei, deoarece asigură un climat de încredere între cei doi”, explică specialiştii din cadrul Fundaţiei Baylor Marea Neagră.