Ţigara electronică prezintă două mari dezavantaje: menţine dependenţa gestuală şi conţine şi substanţe care irită căile respiratorii
Deşi riscurile pulmonare, cardiovasculare sau la nivelul altor organe sunt bine cunoscute, puţini pacienţi se adresează pentru a cere informaţii şi ajutor pentru renunţarea la fumat. De cele mai multe ori, sfatul prietenului sau al vecinului este suficient! În rândul fumătorilor, se apelează foarte uşor la ţigările electronice, care într-adevăr figurează pe lista metodelor de tratament pentru renunţarea la fumat. Există şi riscuri, spun medicii, care avertizează că, deşi nu conţin gudron sau monoxid de carbon, ţigările electronice sunt pline de alte substanţe periculoase pentru sănătate.
Cu ţigările la control Ţigările electronice sunt prezentate de comercianţii care le vând drept alternativa „sigură” la ţigările clasice. La o analiză mai atentă însă, medicii susţin că ţigara electronică prezintă două mari dezavantaje: menţine dependenţa gestuală şi conţine şi substanţe care irită căile respiratorii. „Încă o zi de cabinet, încă un cancer pulmonar diagnosticat! Mare fumător, peste 40 ani, care ajunge la 1 pachet pe zi, dar nici prin cap nu i-a trecut pacientului meu că se poate îmbolnăvi.
Deşi riscurile de a dezvolta o boală pulmonară sau cardio-vasculară sunt imense, puţini sunt aceia care ajung în cabinetul unui specialist pentru a se informa, şi cu atât mai puţin pentru a-şi testa starea de sănătate. Astfel, în rândul fumătorilor se apelează foarte uşor la ţigă-rile electronice, iar organismul pri-meşte în mod rapid nicotina de care acesta este dependent şi care este responsabilă de fenomenele neplă-cute din perioada de sevraj tabagic. Problema este că, deşi nu conţin substanţele care se regăsesc în ţigările clasice, considerate substanţe cancerigene, nici utilizarea celor electronice nu este lipsită de riscuri. Acestea conţin două dintre substan-ţele care pot cauza iritaţii ale mucoa-sei tractului respirator sau ale ochilor: dietilenglicolul sau propilenglicol E1520. Fumătorului îi va fi mai greu să îşi atingă scopul şi, de cele mai multe ori, revine la vechiul obicei de a fuma ţigarete (prin menţinerea nevoii de a ţine ţigara în mână), sau pot declanşa sau menţine fenomenele de bronşită cronică şi chiar hiper-reactivitate bronşică sau astm. Din acest motiv, recomand folosirea altor produşi, cum ar fi plasturele sau guma de mestecat cu nicotină, care nu pre-zintă riscurile mai sus menţionate. Un consult medical spe-cializat poate oferi fumătorului alternative pentru dependenţa fizică, psihică sau gestuală”, explică dr. Elena Danteş, medic specialist pneumolog, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Constanţa.
„Capcana e că ţi se prind de mână“ Întrebat despre afacerea cu ţigări electronice pe care a dezvoltat-o în ultimii doi ani în Constanţa, un comerciant recunoaşte că ţigările electronice au şi dezavantaje, dar că sunt mult mai puţin nocive decât cele clasice.
„Sigur că varianta ideală ar fi să renunţe la fumat, dar eu cred că, faţă de ţigările clasice, varianta electronică nu este atât de nocivă. Ele conţin nicotină lichidă şi o componentă de încălzire. Aşa, un fumător trece de la inhalarea fumului la cea a aburului. Eu pot să spun şi din perspectiva unui fumător înrăit că nu toată lumea poate să fumeze aşa ceva. Trebuie mai întâi să te obişnuieşti cu ea şi cu aburul inhalat, care nu poate să fie suportat de toată lumea. Marea capcană în care pot să cadă cei care o folosesc este că li se prinde de mână. Adică faţă de o ţigară obişnuită pe care o termini la un moment dat, cu asta ai toate şansele să stai în mână până ţi se face rău. Eu recomand clienţilor care vin în magazin exact echivalentul ţigărilor clasice pe care le-au fumat până atunci şi cred că un alt avantaj pentru ei este că, financiar, nu-i mai «arde la buzunare». Un chit complet care conţine două ţigări electronice, două baterii şi o sticluţă de lichid costă între 150 şi 200 lei. Dar după aceea, se cumpără doar rezervele de lichid şi bateriile, atunci când se termină”, spune acesta.