Copiii expuși la fumat pasiv au un risc crescut de a dezvolta boli pulmonare cronice și chiar de a muri, înainte de împlinirea vârstei de cinci ani, din cauza acestor afecțiuni. Este doar unul dintre efectele teribile ale fumatului, punctat de specialiști în contextul marcării Zilei Naționale fără Tutun.
Fumatul este cel mai răspândit viciu la nivelul țării noastre. Cea mai recentă statistică realizată la nivelul Uniunii Europene arată că, în România, spre deosebire de restul statelor europene, fenomenul este în creștere comparativ cu anii anterior. Astfel, în prezent, în țara noastră ar fi aproape șase milioane de fumători, iar 80% dintre ei au acest viciu din adolescență, din jurul vârstei de 15 ani. Mai mult, foarte puțini sunt dispuși să renunțe la viciu, anul trecut doar aproximativ 110.000 de români apelând la medici pentru sprijin în lupta cu viciul.
În fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, este celebrată Ziua Națională fără Tutun. În acest context, specialiștii atrag atenția asupra efectelor distrugătoare ale fumatului, atât asupra sănătății fumătorilor, cât mai ales copiilor.
Fumatul cauzează boli pulmonare grave
Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar.
„Cancerul de plămâni este responsabil pentru mai mult de două treimi din decesele la nivel global. De asemenea, expunerea la fumul de țigară, acasă sau la locul de muncă, crește riscul apariției cancerului pulmonar. Renunțarea la fumat reduce riscul de cancer, iar după zece ani de abstinență, riscul scade la jumătate față de cel al unui fumător activ”, au arătat specialiștii Agenției Naționale Antidrog.
Totodată, fumatul este și principala cauză a bolilor pulmonare obstructive cronice, care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni din întreaga lume. Cele mai răspândite sunt emfizemul și bronșita cronică.
„Riscul de a dezvolta astfel de boli este mai crescut pentru persoanele care se apucă de fumat la o vârstă mai mică, deoarece fumatul încetinește dezvoltarea plămânilor în mod semnificativ”, au mai arătat medicii.
Totodată, specialiștii punctează consecințele nocive ale fumatului pasiv asupra copiilor, încă din viața uterină.
„Expunerea fătului în viața intrauterină la toxinele din fumul de țigară împiedică adesea dezvoltarea și buna funcționare a plămânilor. La nivel mondial, peste 165.000 de copii mor înainte de împlinirea vârstei de cinci ani, de diverse boli respiratorii asociate fumatului pasiv. Copiii expuși fumatului pasiv au un risc crescut de a dezvolta boli respiratorii cronice”, au mai subliniat cadrele medicale.