21 Februarie 2017
2332 accesări
0 comentarii

Din ce în ce mai mulţi constănţeni au apelat, în ultima vreme, la medicii dermatologi, din cauza căderii părului. Alopecia sau chelia este o afecţiune dermatologică ce lezează foliculii piloşi, în mod special pe cei de la nivelul scalpului. Deşi uneori apar iritaţii la nivelul pielii, alopecia nu reprezintă, însă, un pericol pentru viaţa persoanelor. În general, bărbaţii sunt cei care suferă cel mai mult de această afecţiune, însă femeile se adresează medicilor mai des decât ei.

„Alopecia este o afecţiune des întâlnită. Alopecia poate fi de mai multe tipuri. În primul rând, există alopecia difuză (rărirea părului) şi alopecia circumscrisă sau alopecia areată (denumită şi peladă, respectiv căderea părului într-un singur loc)”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Gheorghe Nicola, medic dermatolog.

Cei mai frecvenţi factori care determină căderea părului sunt factorii psihogeni (stres, suprasolicitare, muncă multă, lipsa orelor de relaxare). Al doilea mare grup de factori care ne lasă fără păr în cap sunt factorii endocrini (hormonali), precum şi diversele afecţiuni endocrine care determină căderea părului. De asemenea, unele afecţiuni din sfera ovariană contribuie şi ele la acest lucru. A treia grupă este predispoziţia congenitală şi, nu în ultimul rând, alimentaţia săracă în anumite principii alimentare şi curele prelungite de slăbire. Din acest motiv, investigarea bolnavului care prezintă alopecie este complexă, costisitoare, iar rezultatele post-terapeutice nu se văd imediat, necesitând perioade lungi de tratament.

Oamenii au în jur de 100.000 de fire de păr la nivelul scalpului, iar între 50 şi 100 se pierd în fiecare zi. Astfel, când cade un fir de păr, el este înlocuit de un altul din acelaşi folicul şi reîncepe ciclul de creştere, care are trei faze: faza anagenă- de creştere activă a părului, care durează între 2 şi 6 ani; faza catagenă - de tranziţie, care durează 2-3 săptămâni şi foliculul se degra-dează şi se micşorează; faza telogenă (faza de repaus), care durează 2-3 luni, timp în care firul de păr rămâne ataşat foliculului, dar nu mai creşte.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU