Pe fundalul unui regim alimentar din ce în ce mai dezechilibrat şi lipsa activităţii fizice regulate, în rândul copiilor, specialiştii estimea-ză că până în 2040, diabetul va deveni o problemă de sănătate mondială. Potrivit diabetologilor din întreaga lume, un lucru îngrijorător este mai ales prevalenţa diabetului la copii.
„Statisticile, la nivel global, arată o creştere a numărului de cazuri de diabet zaharat tip 2 la copii. Ca medici de familie, noi avem obligaţia să educăm pacienţii, pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2 şi această educaţie începe din copilărie. Desigur, foarte important este şi screeningul, pentru a diagnostica precoce diabetul şi a putea interveni în timp util, pentru a împiedica apariţia complicaţiilor care sunt absolut covârşitoare”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie.
Mulţi pacienţi ajung la diagnostic şi tratament când deja compli-caţiile cauzate de diabet se fac simţite. Tot mai mulţi copii şi adolescenţi au diabet zaharat de tip 2, fără ca părinţii să-şi dea seama, iar alimentaţia nesănătoasă poate duce la această situaţie. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase este cheia spre prevenţie, iar singurul mod în care putem imprima copiilor obiceiuri alimentare sănătoase este prin exemplul personal.