29 Decembrie 2015
1040 accesări
0 comentarii

Toxiinfecţiile alimentare sunt prezente în vieţile noastre, cu toate că a trăim într-o lume modernă, în care a crescut numărul controalelor alimentare şi medicale. Acestea au o natură infecţioasă sau toxică şi sunt declanşate de bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice care ajung în organism prin hrană sau apă contaminată.

Patogenii toxiinfecţiilor alimentare pot provoca diaree sau infecţii debilitante, inclusiv meningită şi uneori pot duce chiar la deces. Mâncărurile nesigure includ alimente de origine animală nepreparate termic, fructe şi legume contaminate cu excremente şi crustacee în stare crudă care conţin biotoxine marine.

Bacteriile, principalii factori declanşatori ai toxiinfecţiilor alimentare

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Salmonella, Campylobacter şi E. coli sunt printre cei mai frecvent întâlniţi factori patogeni care afectează anual milioane de oameni, efectele fiind uneori grave sau chiar fatale. Simptomele date de aceştia includ febra, durerea de cap, greaţa, voma, durerile abdominale şi diareea.

Alimentele care ar putea duce la salmoneloză sunt ouăle, carnea de pasăre şi alte produse de origine animală. Toxiinfecţiile alimentare declanşate de Campylobacter sunt în general provocate de laptele nefiert, carnea de pasăre crudă sau preparată insuficient şi apa de băut contaminată. Infecţiile cu E. coli sunt asociate cu laptele nepasteurizat, carnea gătită insuficient şi cu fructele şi legumele proaspete.

Virusuri şi paraziţi

„Infecţiile cu norovirus se caracterizează prin stări de greaţă, vomă în jeturi, diaree apoasă şi dureri abdominale. Virusul hepatitei A poate cauza boli cronice ale ficatului şi de obicei se răspândeşte prin fructe de mare gătite insuficient sau prin produse crude contaminate”, precizează un comunicat al OMS.

De asemenea, persoanele care manevrează alimentele sunt la rândul lor o sursă de contaminare.

Unii paraziţi, precum trematodele, se transmit numai prin mâncare. Alţii, precum Echinococcus spp sau tenia, pot infecta persoanele prin alimente sau contact direct cu animalele infectate.

Cum tratăm toxiinfecţiile alimentare?

În cazul în care prezentaţi simptomele unei toxiinfecţii alimentare, cel mai bine este să vă adresaţi imediat medicului care va stabili natura acesteia şi tratamentul corespunzător. Nu încercaţi să vă trataţi singuri pentru că simptomele se pot prelugi sau chiar agrava.

Antibioticele sunt esenţiale în tratarea infecţiilor cauzate de bacterii. Totuşi, potrivit OMS, „utilizarea lor excesivă sau necorespunzătoare a fost corelată cu creşterea rezistenţei bacteriilor, una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă medicina modernă”.

Uneori, oricât de precauţi am fi, ni se întâmplă să ne alegem cu o toxiinfecţie alimentară. Totuşi, respectarea regulilor elementare de igienă şi prepararea corespunzătoare a alimentelor vă poate salva de experienţa neplăcută a unei toxiinfecţii alimentare.

Taguri articol: boli şi afecţiuni bacterii antibiotice igienă alimente oms

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir