Foarte multe persoane transpiră abundent, iar această transpirație le dă o stare neplăcută, care le poate afecta şi viața socială, și pe cea profesională.
La un moment dat, din dorința de a scăpa de această problemă, oamenii devin dependenți de antiperspirante și de șervețele, evitând chiar să dea mâna cu oamenii sau să apară în public.
Această transpirație excesivă sau hiperhidroza, cum este denumită în limbaj medical, reprezintă procesul fiziologic prin care sunt eliminate prin piele toxinele rezultate în urma proceselor metabolice ale corpului uman.
Hiperhidroza poate apărea ca o reacție naturală de apărare a organismului, în condiții de căldură excesivă, băi îndelungi în apă fierbinte sau efort fizic intens. În același timp, poate fi generată de afecțiuni fără o cauză stabilită sau să apară ca manifestare a unor boli precum diabetul zaharat, instaurarea menopauzei, prezența dereglărilor metabolice, afecțiuni neurologice, cardio-vasculare, tumori etc.
Pentru a o îndepărta, în ultima vreme, medicii au recurs la noi soluții. Ultima dintre acestea face referire la folosirea toxinei botulinice. „În acest fel, transpirația abundentă poate fi redusă la axile, palme, tălpi, față, frunte și spate”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Ali Efati, medic estetică facială și dentară.
El a precizat că, înainte de aplicare, se va efectua un test de iod-amidon care, timp de câteva zile, lasă pe piele urme albastre.
„Toxina botulinică se aplică în zona afectată cu ace subțiri, de regulă o puncție. În cazul zonelor sensibile, cum ar fi tălpile, se aplică o analgo-sedare (adormire ușoară), în timp ce celelalte cazuri nu necesită anestezie. Aproximativ patru ore după aplicarea de toxină botulinică nu se recomandă poziția culcată și timp de 24 de ore trebuie evitată atingerea zonei tratate. Rareori, apar simptome de gripă, care durează 2-3 zile. Pentru tratamentul transpirației excesive, se folosește toxină botulinică de tip A, care împiedică transmiterea impulsurilor fibrelor nervoase către glandele sudoripare. Procedura durează câteva minute”, a explicat specialistul.