Zilele caniculare sunt un supliciu pentru oricine, mai ales din cauza transpiraţiei excesive, care poate fi chinuitoare atât pentru persoanele care suferă de această afecţiune, cât şi pentru cele care intră în contact cu ele. Însă, există persoane care se confruntă cu acest fenomen deranjant tot timpul anului, iar vara, situaţia poate scăpa de sub control.
„Transpiraţia excesivă nu este tolerată social, pentru că pătează hainele, creând falsa impresie de nespălare, palmele umede sunt neplăcute la atingere, iar persoanele cu această problemă se plâng că pătează hârtia când scriu sau că nu pot prinde bine în mână unele obiecte. Tălpile umede alunecă în încălţăminte. Transpiraţia excesivă creează un mare handicap social şi profesional, chiar şi atunci când nu e însoţită şi de miros neplăcut”, explică Mihaela Leventer, specialist dermatolog.
Transpiraţia ex-cesivă se numeşte hiperhidroză, în termeni medicali. Deşi persoanele afectate apelează cu generozitate la deodorante, aces-tea nu fac faţă secreţiei excesive a glandelor sudori-pare. Pentru hiperhidroză, există mai multe tratamente.
Cel mai uşor de realizat şi fără efecte secundare este tratamentul injectabil cu toxină botulinică. Dacă transpiraţia excesivă se manifestă la nivelul axilelor, specialiştii pot recomanda intervenţia de chiuretare şi aspirare a glandelor sudoripare.
„Este o procedură care se efectuează în anestezie locală şi care duce la o reducere a sudoraţiei permanente în proporţie de 80%. Pacienţii trataţi astfel vor păstra o sudoraţie minimală, considerată asemănătoare cu cea normală ca debit. Se mai vorbeşte astăzi şi despre tratamentul laser al sudoraţiei excesive, dar aparatele sunt scumpe, având o singură indicaţie, şi s-au dovedit dure-roase”, mai spune medicul dermatolog.