20 Ianuarie 2017
1292 accesări
0 comentarii

În cazul în care corneea devine tulbure sau suprafaţa sa este curbată, ea începe să perturbe intrarea normală a razelor de lumină în ochi. Acest lucru duce, inevitabil, la o denaturare a imaginii asupra retinei şi a pierderii vederii. De cele mai multe ori, cel mai bun tratament pentru boala corneei este transplantul de cornee - cheratoplastia.
„În timpul cheratoplastiei,în primul rând, chirurgul îndepărtează partea deteriorată a corneei pacientului, cu ajutorul unor instrumente chirur-gicalespeciale. Ţesutul îndepărtat este înlocuit cu o parte proporţională a unei cornee sănătoase, luată de la ochiul unuidonator. Ţesutul donatorului este suturat la partea periferică a corneei pacientului, folosind cele mai noi metode ale transplantului de cornee, cu ajutorul unor lasere ultramoderne”, explică specialiştii de la Institutul Microchirurgia ochiului.
Marele avantaj al acestei intervenţii este lipsa firului care fixează corneea, iar complicaţiile postoperatorii nu mai apar. În câteva săptămâni, după intervenţie, acuitatea vizuală devine stabilă şi ochiul începe să se obişnuiască cu noua cornee.
Cheratoplastia este cea mai răspândită intervenţie chirurgicală de transplant organe. Trebuie menţionat faptul că, la noi în ţară, transplantul de cornee este o mare problemă. Pacienţii care necesită această intervenţie sunt nevoiţi să aştepte ani de zile pe o listă de aşteptare, iar costurile sunt foarte mari.
„În institutul «Microchirurgia ochiului» nu sunt astfel de probleme, iar pacienţii beneficiază de transplant de cornee într-un timp foarte scurt, timpul de aşteptare cel mai mare fiind de 30 zile, cu o programare în prealabil. Primul pacient din România care a beneficiat, în anul 2016, de un transplant de cornee este din Constanţa. După o zi de la data sosirii în Institutul «Microchirurgia ochiului», a fost operat, timpul de aşteptare a fost foarte scurt, deoarece acesta şi-a anunţat venirea cu 7 zile înainte şi s-au făcut toate demersurile necesare acestei intervenţii”, mai spun reprezentanţii institutului.
Pentru mai multe informaţii, dar şi programări, apelaţi numărul de telefon 0740.295.193

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii