Persoanele care suferă de rinită alergică beneficiază de multe metode de tratament, pentru ameliorarea simptomelor (antihistaminice, corticosteroizi nazali, decongestionante nazale etc.), însă în contactul cu alergenii, crizele reapar.
De aceea, orice persoană care suspectează că suferă de rinită alergică trebuie să meargă la un medic specialist, pentru a fi diagnosticat corect şi pentru a i se institui un tratament potrivit. Cu toate acestea, pentru a trata corect episoadele de rinită alergică, mai întâi trebuie descoperită cauza afecţiunii.
„Rinita alergică este o afecţiune extrem de comună, ce se manifestă cu obstrucţie nazală, rinoree, strănut, prurit nazal. Manifestările alergiilor respiratorii au la bază inflamaţia alergică, indusă de alergenii respiratori (praf, polen, mucegai, puf, pene)”, explică dr. Doina Pîrîu, medic primar pneumolog, specialist în alergologie şi imunologie.
Când terapia cu medicamente nu are eficienţă, se poate aplica terapia de desensibilizare. Aceasta constă în injectarea unor doze progresive de substanţe alergene şi se practică pentru alergiile la polen sau acarieni.