13 Iunie 2021
383 accesări
0 comentarii

Dacă nu este tratată corespunzător, hipertensiunea arterială poate duce la infarct sau accident cerebral vascular, două „evenimente” care schimbă radical calitatea vieții. Toate acestea pot fi prevenite prin câteva măsuri simple și la îndemână, atrag atenția specialiștii.

Bolile cardiovasculare sunt extrem de răspândite în rândul populației, iar hipertensiunea arterială, de exemplu, afectează peste jumătate dintre adulți. O afirmă prof. dr. Mircea Cinteză, reputat medic cardiolog cu aproape patru decenii de experiență. „Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de moarte la noi în țară, dar pot fi prevenite și se poate face acest lucru mult mai ușor decât în cazul altor boli. Bolile cardiovasculare se manifestă prin atacuri cardiace și atacuri cerebrale. Dar ele nu apar din senin decât rareori. De obicei, apar în momentul în care ignorăm alte boli, fără simptome, dar pe care legendele le etichetează ca fiind simptomatice”, a subliniat prof. dr. Mircea Cinteză. Cel mai elocvent este cazul hipertensiunii arteriale.

„Hipertensiunea arterială apare la peste jumătate din populația adultă și este asimptomatică. Mulți oameni vin și spun că au amețeli și dureri de cap și că le-a crescut tensiunea la 16. Este fals. Hipertensiunea arterială nu dă simptome decât atunci când crește mult peste 20, iar durerile de cap și amețelile apar din alte cauze, banale. Organismul este iritat că suferă și își crește tensiunea arterială. Mesajul meu este că hipertensiunea arterială trebuie tratată cu mintea, cu judecata, nu cu simțurile”, a precizat prof. dr. Mircea Cinteză.

Tratarea hipertensiunii arteriale și, în consecință, prevenirea apariției unui infarct sau a unui accident vascular cerebral se realizează cu conștiinciozitate. „Un tratament cu o pastilă sau două, luat în permanență, căci hipertensiunea arterială nu se vindecă, poate să împiedice acțiunea ei pe vasele de sânge, să împiedice accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic. De asemenea, este nevoie de realizarea de controale și analize medicale anuale. În cazul celor de peste 35 de ani trebuie un control la doi ani, iar la cei peste 50 de ani, un control anual”, a mai punctat medicul cardiolog.

Cât privește analizele anuale care trebuie realizate, prof. dr. Cinteză a arătat că este vorba despre cele uzuale, precum: „Sunt 15 analize, printre care hemoleucograma, care arată dacă există anemie sau infecție, colesterolul cu fracțiunile lui, glicemia, ureea și creatinina pentru a vedea dacă cineva care ia medicamente trebuie să le dozeze altfel, două – trei teste pentru ficat”.

Realizarea analizelor și urmarea tratamentului corespunzător poate crește speranța de viață cu zece ani. „În afară de hipertensiunea arterială, mai sunt și alți factori de risc. Vestitul fumat, despre care se vorbește atât de mult, diabetul zaharat care crește glucoza în sânge, care din nou nu dă simptome dar arde vasele pe dedesubt, colesterolul și altele”, a mai precizat dr. Mircea Cinteză.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU