Foarte puţine persoaneştiu că operaţiile de transplant,dar şi alte tipuri de operaţii, precum şi tratamente efectuate la clinicidin străinătate se pot decontade Casa Naţională de Asigurăride Sănătate, prin Ministerul Sănătăţii. Constănţenii pot fi consiliaţi în acest sens de către Asociaţia Dăruieşte Aripi.
„La primirea veştii unui diagnostic, ce schimbă radical viaţa pacientului şi a familiei sale, pacientul sau familia trebuie să deţină toate informaţiile ce fac front comun pentru a susţine viaţa”, susţine Alina Vasea, fondatorul Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”.
Pentru a beneficia de această decontare, înainte de a începe demersurile, pacientul trebuie să se asigure că diagnosticul pus de medic este cel real. În cazul unei biopsii, pacientul trebuie să trimită o probă de ţesut şi la alt laborator anatomo-patologic, în ţară sau peste hotare. Pentru suport privind solicitarea unei opinii anatomo-patologice din străinătate, pacienţii pot contacta reprezentanţii asociaţiei, la sediul din Policlinica 1 a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa.
Diagnosticarea corectă şi în profunzime este primul pas spre vindecare, respectiv supravieţuire, spun specialiştii. De aceea, este indicat a se consulta un al doilea specialist, pentru un diagnostic precis. Pacientul trebuie să ceară medicului toate informaţiile privind abordarea terapeutică: intervenţii necesare, planul de tratament etc.
„În cazul în care intervenţia sau tratamentul pro-pus nu pot fi efectuate în România ori nu pot fi efec-tuate în timp util în ţară, pacienţii au dreptul de a urma tratamentul peste hotare. Desigur, pacientul trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a beneficia de acest serviciu, însă, dacă pacientul se încadrează, Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza dreptul pacientului”, precizează reprezentantul Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”.