Durerile de spate intense, care iradiază pe picior, nu trebuie ignorate! Este semnalul de avertisment al lombosciaticii şi se impune să-l luaţi în serios şi să mergeţi la medic din timp, pentru a nu risca să ajungeţi la bisturiu!
Lombosciatica este o afecţiune întâlnită din ce în ce mai des în ultima perioadă. Se manifestă printr-o durere lombară, însoţită de nevralgie sciatică, tradusă frecvent prin iradierea durerii pe unul dintre membrele inferioare. Concret, durerea este resimţită simultan în zona şalelor, dar şi de-a lungul piciorului, pe faţa coapsei şi gambei, ajungând uneori până la nivelul degetelor.
„Afecţiunea este foarte frecventă, instalându-se mai ales între 20 şi 50 de ani, cu o incidenţă mai mare în rândul bărbaţilor. Debutul este acut, cu durere lombară intensă apărută la efort sau la câteva ore de la acesta.
Cauza cea mai întâlnită este o suferinţă a discului intervertebral, fie că este vorba despre o simplă tasare sau un disc herniat cu fragment rupt, în toate cazurile durerea fiind generată de agresiunea mecanică direct asupra rădăcinii nervoase. Durerea iradiază în membrul inferior pe traiectul nervului sciatic şi poate fi însoţită de tulburări de sensibilitate (amorţeli, furnicături), precum şi de tulburări de mers”, a explicat dr. Adrian Barbu, medic neurolog, în Ghidul de sănătate publicat de Spitalul Privat Isis.
Mergeţi la doctor de la primele simptome
Pentru stabilirea diagnosticului, este obligatorie consultarea medicului specialist şi realizarea unor investigaţii imagistice.
„La examenul clinic, se pot evidenţia o înclinare a trunchiului de partea opusă celei dureroase, o ştergere a curburii fiziologice lombare, o poziţie caracteristică care să minimizeze durerea, contractura musculaturii paravertebrale unilateral, diminuarea reflexelor şi instalarea unor tulburări de sensibilitate sau chiar pareze la nivelul piciorului afectat, funcţie de vechimea afecţiunii.
Deşi examinarea clinic riguroasă orientează frecvent asupra sediului şi tipului leziunii, explorarea imagistică se impune pentru un diagnostic corect şi complet.
Radiografia de coloană lombosacrată poate furniza informaţii valoroase, însă rezonanţa magnetic nucleară (RMN) oferă cele mai multe detalii legate de locul, natura şi dimensiunile leziunii”, a mai precizat medicul neurolog.
În ce constă tratamentul
Este important să consultaţi un medic şi să faceţi tratament, neglijarea semnelor şi simptomelor având drept consecinţă instalarea unor deficite neurologice dificil de recuperat şi cu un impact semnificativ asupra calităţii vieţii.
Tratamentul este obligatoriu de la apariţia primelor semne de suferinţă, iar bolnavii care respectă indicaţiile terapeutice pot duce o viaţă normală.
Iată în ce constă tratamentul, după cum a explicat în ghidul menţionat, dr. Adrian Barbu: l Repaus la pat într-o poziţie cât mai confortabilă l Tratament medicamentos: antiinflamatoare, decontracturante, analgezice şi vitamine de grup B l Fizioterapia aplicată după perioada acută; căldura are rol calmant (nu se indică în perioada acută) şi decontracturant; recele, în perioada acută, are rol analgezic l Electroterapia sub formă de galvanizări, ionizări; curenţi diadinamici şi interferenţiali cu efect analgezic şi antiinflamator; ultrasunete; laserterapie l Tratament neurochirurgical în cazul persistenţei simptomatologiei neurologice sau a apariţiei de deficite motorii (paralizii).